Ето го ! Новият USB DAC "THAULAB" model: "VARNA III"

Категория: News Публикувана на Неделя, 12 Октомври 2014 Написана от djpopa

Скъпи приятели, с особена гордост представям пред вас моя най-нов модел USB AUDIO DAC, наречен "VARNA III". В следващите няколко реда ще се постарая да го опиша възможно най-подробно, за да видите кое е наистина новото и ценното при този еволюционен модел.

 

Най-напред започвам с идеята, която легна в основата на този USB DAC. От доста време се каня да направя такова устройство, което да съчетава тоталната безпроблемност и софтуерна/хардуерна съвместимост при ползването на чиповете от серията PCM270x на BURR BROWN, чудесният аудиофилски звук на предишните ми серии USB DAC-ове, но и да има високо изходно ниво, за да може да се ползва успешно за професионални цели от дисководещи и озвучители. В началото беше идеята за профи DAC. После тази идея се доразви и изкристализира в конкретния модел, който съчетава две уникални свойства-страшно лесен е за употреба при професионална работа, но и притежава уникално пълнокръвен, богат, натурален и изискан звук. В крайна сметка за кого е предназначен този модел, за професионални озвучители или за аудиофили ? Всъщност устройството е много удобно за колегите дисководещи и озвучители, но високото качество на звученето му го класира директно като аудиофилски продукт.

Сега да отговорим на другия въпрос-как се получи така че "VARNA III" е хем професионален, хем аудиофилски USB DAC ? За да дам максимално адекватен отговор на този въпрос, ще посоча основните дизайнерски преимущества на устройството. А те са следните:

   1. Използване като USB приемник на доказаните със софтуерната/хардуерната си съвместимост и абсолютно безпроблемна/надеждна работа чипове PCM2706/07 на американците от BURR BROWN. Това осигурява безценното преимущество на устройството да работи с всякакви операционни системи, без нужда от специализирани драйвери-Windows XP, Vista, 7, 8; Linux; MacOS; Android 4.0 и нагоре; Raspberry Pi+Volumio. Това е много важно качетсво-включваш и тръгва веднага. Няма нужда от никакви допълнителни инсталации.

   2. Използване на пълно галванично разделяне на USB DAC "VARNA III" от компютъра, към който е включен. Разделянето е направено и по четирите линии на USB преноса D+, D-, Vbus и GND. Цифровата част ползва доказания галваничен разделителен чип на ANALOG DEVICES aDUM4160. Захранването се разделя галванично чрез импулсна схема DC-DC преобразувател. При така реализираната топология, всички шумове, смущения и затворени контури по масата отиват в небитието. Отпада досадното изискване компютъра и усилвателя да са включени в един захранващ контакт. "VARNA III" разкъсва галванично електрическите връзки и по този начин постига две много важни предимства-устойчивост към смущения и силно улеснена употреба на устройството.

   3. Въпреки че имаме вградена галванична бариера към компютъра, "VARNA III" не се нуждае от допълнително външно захранване. Този USB DAC се захнранва от USB порта, към който е подключен. Това решение дава следващото много важно предимство-спестява допълнителното захранване. Спестеното допълнително захранване пък означава удобство при употреба, по-малки габарити и тегло за носене, по-ниска цена.

   4. Използване изцяло на външни, дискретни, свръхнискошумящи стабилизатори и филтърни решения за постигане на максимална чистота на захранването. "VARNA III" съдържа в себе си точно 8 броя независими дискретни стабилизатори на напрежение с ултра ниски нива на шум, произведени от MICROCHIP. Всички вградени захранвания по чиповете са изключени и не се употребяват. Всяко една отделна функция на всеки от трите чипа в схемата се захранва от собствен стабилизатор и RC-филтър. Именно тук е се заключава тайната на добрия звук на този модел. Чистото захранване е основния фактор, който позволява създаването на истинско аудиофилско устройство.

   5. Разделяне на цифровата и аналоговата маси и свързването им само в една точка. Този подход гарантира минимално проникване на високочестотните шумове от цифровата част, в аналоговата верига. Това е поредното условие, което изгражда аудиофилското качество на звука на "VARNA III".

   6. Използване на цифро-аналогов преобразувател от последните модели на BURR BROWN, а именно PCM5100. Линейните изходи на "VARNA III" получават сигнала си от PCM5100, който работи по патентованата от BURR BROWN технология "DIRECT PATH". Тази технология включва използването на вградена charge pump в самия чип. Чипът се захранва еднополярно на 3,3V като charge pump генерира огледално отрицателно захранващо напрежение. Това позволява изходния сигнал от чипа да бъде теоретично без наличие на DC-офсет, което автоматично изхвърля от схемата един от главните виновници за деградацията на звука-разделителният кондензатор. Да, точно така, линейните изходи на "VARNA III' са без разделителни кондензатори, директно от изводите на самия чип. Това опростява много изходната аналогова част на PCM5100 и я свежда само до един елементарен RC-филтър. Няма да повярвате какъв е прираста в качеството на звука, само заради липсата на декуплиращи кондензатори по пътя на сигнала ! Поредният дизайнерски успех по пътя към аудиофилското звучене.

   7. Използване на двуслойна платка с масивни ground plane's. Типично за моделите от серията "VARNA" и новия "VARNA III" е базиран на фабрична двуслойна платка, с масивни маси. Компонентната база е подбрана внимателно не само по параметри, но и най-важното на слух. Няма нито един компонент, който да е поставен случайно. Всички захранващи крачета на чиповете са филтрирани локално с високоемкостни SMD кондензатори.

   8. Използване на масивна антирезонансна кутия от 12mm MDF, тапицирана с черна износоустойчива еко кожа за автомобилни дамаски.

   9. И последното, но не по-важност - високо изходно ниво от линейните изходи ! Най-после край на мъките с недостигащото ниво на PCM270x чиповете ! Новият модел PCM5100 има отлично изходно ниво от цели 2,1V RMS. Точно 3 пъти повече от PCM270x серията. Пълни DJ-мишпулта пeрфектно, без да има нужда от усилване на гейновете-лично изпробвано ! "VARNA III" мина успешни полеви тестове на няколко сватби тази есен. Дори беше без кутия, само гола платка, увита с найлон. Най-интересното е, че дори на профи озвучителна система, "VARNA III" показа недвусмислено по-добро звучене от вградената карта на иначе марковия ми лаптоп SONY VAYO. На първата сватба, на която ползвах "VARNA III", имах само една сглобена платка. След като колегата ми чу разликата в качеството на звука с вградената карта, остави DAC-a за основен източник, а вградената карта се ползваше само за подготовка на следващите парчета. Аз лично не вярвах, че на профи усилвател и профи колони може да се усети такава смазваща разлика. Но го чух с ушите си и то в реални полеви условия. Така че, колеги дисководещи, определено разлика има и я усещат дори гостите на купона.

Сега техническите спецификации на новия USB DAC "VARNA III":

Дължина на думата -16bit
Семплираща честота -32kHz/44.1kHz/48kHz
Тип на процесора -BurrBrown, Texas Instruments, PCM2706/7 за слушалковия изход и PCM5100 за линейния изход
Изходно ниво на линейния изход - 2,1V RMS
THD+N на линейния изход- 90dB
SNR на линейния изход - 100dB
THD+N с товар 32Ohm на слушалковия изход- 0,025%
Изходна мощност при товар 32Ohm на слушалковия изход -12mW
SNR на слушалковия изход - 98dB
Входен интерфейс - USB 1.1
Изходни интерфейси - линеен изход RCA; 3,5mm букса за слушалки. И двата изхода могат да работят едновременно, без това да влияе на правилната работа на устройството.
Захранване - от USB порта на компютъра
Габарити: Височина-56mm; Ширина-90mm; Дълбочина (с порта и буксите)-116mm
Тегло: 320гр

[b]Внимание ! Понеже линейния изход е директен и не съдържа развързващи кондензатори, в него има нищожен постояннотоков офсет. При измерването на няколко различни екземпляра PCM5100 се оказа, че всички имат еднотипно поведение откъм изходен офсет. На единия канал офсета съставлява около 1mV, а на другия канал около 2mV. Това са абсолютно нищожни стойности, но съм длъжен да ги спомена за потребители, които ползват DC-усилватели с голям коефициент на усилване. Нека сами да съобразят до каква степен могат да ползват "VARNA III".  Стандартните усилватели са декуплирани по постоянен ток и офсета не им оказва влияние. Давам прост пример. При 2,1V RMS изходно ниво на "VARNA III" и коефициент на усилване 20 на усилвателното стъпало, в изхода би трябвало да имаме над 220W изходна мощност и DC-офсет 40mV в най-лошия случай. Стойности на dc-офсета до 100mV се считат за нищожни и неоказващи влияние на озвучителните тела. Т.е., за да имаме офсет на границата 100mV, то усилвателното стъпало трябва да има Kус=50. Като изходна мощност при изходното ниво на "VARNA III", това означава близо 1400W на 8 омови озвучителни тела. Мисля че не са много хората, които слушат музика при 2х1400W, усилени на максимум.[/b]

И последния въпрос "Как да си го купя ?". Отговорът е на следния линк ЦЪКНИ ТУК .

Посещения: 7526