Що е то USB DAC или как да превърнем компютъра/таблета/телефона във висококачествен аудио източник ?

Категория: ПОПУЛЯРНИ СТАТИИ Публикувана на Четвъртък, 15 Октомври 2015 Написана от djpopa

Кой според Вас е най-удобния за употреба аудио източник ? Лично за мен това е всяко компютърно устройство-лаптоп, таблет, смартфон или настолен компютър. Само преди няколко дни реших да слушам плочи на грамофона си. Първоначалният ми ентусиазъм беше бързо охладен. На всеки 20мин страната на плочата свършваше и трябваше да си зарязвам работата, да ставам и да обръщам или сменям плочата.

Последната седмица се отдадох на слушане на компакт дискове на CD-плеър. Почти същото положение, с тая разлика че ползвах удобството на дистанционно управление и дисковете събират повече музика от една плоча. И накрая с облекчение се върнах към  компютъра - безкрайни плейлисти с парчета по мой вкус, тонове безплатна музика в Интернет и никакви плочи, дискове, касети и други допълнителни носители, които струват не малко пари. Безспорни са удобството и функционалността на компютърния източник, едва ли има две мнения по този въпрос.
 Но остава другия въпрос-способен ли е компютърния източник да възпроизведе звук с качеството на CD-плеър примерно ? Отговорът според мен е еднозначно и категорично „ДА“. Може и дори нещо повече, може да се превърне в много висококачествен източник на звук, който да мери сили с най-високите модели плеъри на именити и не чак толкова популярни производители.
 А сега идва и третия въпрос-как да превърнем компютърното си устройство в източник на висококачествен аудио сигнал ? За щастие в днешно време не е трудно. Трябва да се снабдим с качествен USB DAC.
 Понятието „USB DAC” е абревеатура, която означава буквално Universal Serial Bus Digital to Analog Converter”. Или в превод на чист български език „цифро-аналогов преобразувател за универсална серийна шина“. Казано съвсем опростено, това е устройство, което получава музикален сигнал под формата на пакети цифрова информация от USB порта на компютъра/таблета/смартфона и преобразува този цифров аудио сигнал, в аналогов аудио сигнал, който може директно да се подаде на входа на домашния Ви усилвател и да се възпроизведе от озвучителните Ви тела.  
 Защо точно USB DAC, а не примерно звукова карта ? Това вече е въпрос на нужди, на избор и на личен вкус. Звуковата карта е комбинирано устройство. Освен че в себе си съдържа DAC, тя съдържа и процесор, който извършва обратното действие ADC (Analog to Digital Converter = аналого-цифров преобразувател), т.е. преобразува в цифров вид аналоговия сигнал, който подаваме на входовете му. Освен ADC, звуковата карта може да съдържа още усилвателни модули за слушалки, микрофонни предусилватели, фантомни захранвания и прочие. Т.е. звуковата карта е едно комбинирано устройство. В това няма нищо лошо, особено за хората, които не отдават голямо значение на качеството на звука. Но за онези, които се стремят към качествен звук, това не е добър вариант. Както знаем от практиката, комбинираните устройства, които съчетават множество функции, са изпълнени най-често с компромиси. Или казано по народному - уж прави всичко, ама не го прави съвсем като хората. Нещо като кафе три в едно - не можеш да си дозираш на вкус нито една от трите съставки и пиеш това, което ти е забъркал производителя. Вярно, пестиш време за приготвянето на кафето, ама пък компромиса е, че не ти е точно по вкуса, както сам би си го направил. Точно поради причината, че е строго профилиран за една функция - възпроизвеждане на музика, USB DAC може да бъде изпълнен безкомпромисно и да постигне много високо качество на звученето. Дори най-малките и евтини USB DAC, обикновено базирани на процесори PCM27xx или CM10x, в общия случай притежават по-добър звук от всяка вградена звукова карта. А често са по-добри и от някои по-скъпи външни звукови карти.
 От друга страна има някои противници на USB преноса в употребата му за аудио цели. Някои казват, че FireWire (IEEE1394) е по-добрия стандарт за целта. Но USB има едно основно предимство, с което оставя конкуренцията далеч назад. USB портове и протоколи поддържат всички масови компютърни устройства - настолни компютри, лаптопи, таблети, смартфони, микрокомпютърни платформи и др. Т.е. тук имаме универсалност. Докато FireWire стандарта се поддържа само от отделни модели устройства и обикновено изисква инсталация на допълнителни интерфейсни преобразуватели. Освен това USB 2.0 поддържа достатъчно голям трансфер, за да осигури възпроизвеждането на формати с висока резолюция-примерно PCM 32bit/384kHz или DSD.
 Понастоящем съществуват два вида платформи за USB приемници - синхронни и асинхронни. Първите работят, приемайки и обработвайки цифровия сигнал в реално време, ползвайки тактови сигнали от самите компютърни източници. Асинхронните от своя страна обикновено се базират на микрокомпютърна архитектура (примерно XMOS) и приемат пакетите с данни от компютърния източник, съхраняват ги в буфер памет, след което ги тактуват със собствени чисти тактови генератори. Този втори вид са теоретично по-добри и би трябвало да водят до по-добри резултати в звуково отношение. Практически и синхронните приемници работят достатъчно добре, което им дава възможност да постигнат висококачествен звук при добре конструирана схема с такъв приемник.

И сега последният въпрос-ако ползваме USB DAC, това автоматично ли прави компютъра ни висококачествен източник на сигнал. Отговорът на този въпрос е "НЕ“. За да превърнем компютърното си устройство в източник на качествен звук, са необходими няколко условия:

 1.Употреба на качествен USB DAC. Не всяка китайска пръчка с гордо лепнат надпис USB DAC на кутията, е достатъчно кадърно направена. Честно казано, повечето евтини китайски изделия са много проблемни и е въпрос на луд шанс да се сдобие човек с добре работещо такова. Проектирани са от нискоквалифициран персонал и са сглобени от технически неграмотна работна ръка. Много често се случва да има оплаквания от хора, които са си закупили евтин китасйки USB DAC и в последствие той свири откровено зле, а в доста случаи има шум, смущения, пукания, прекъсване и изобщо не работи коректно. Изберете си машина от производител, който се е доказал, за да няма после неприятни изживявания и дадени пари на вятъра. Има някои прекрасни китайски марки за аудио техника. Но те ползват високообразовани инженери и качествени компоненти. Съответно цената на продуктите им изобщо не е ниска.
 2.Убедете се, че останалата част от аудио системата Ви си заслужава по-добрия източник на звук. Случва ми се понякога да ми се обади някой клиент с претенции, че не усещал подобрение от USB DAC-а, който си е закупил от мен. И като го питам на какво го е прослушал, отговорът обикновено е „Ами на едни евтини тапички“ или „На пластмасовите ми компютърни колонки“. Аудио системата е толкова качествена, колко е качествен най-слабия й компонент. Ако трябва да ползвам пак сравнение, каква файда че слагаме нови, чисти и дебели тръби за водопровода, като по средата имаме участък със стари, тесни и ръждиви. В крайна сметка до нас пак ще достига малко и ръждива вода. За да чуете подобрение, аудиосистемата трябва да позволява това.

 3.Слушайте само музика в качествени lossless формати. Няма никаква полза да се употребява качествен източник, ако ще слушате MP3-ки с битрейт 56kb/s. Ще звучат също толкова зле, както и на вградената Ви звукова карта. Качеството на звука на една аудио система започва с качеството на  записа.
 4.Оптимизирайте компютъра/лаптопа/таблета/смартфона си, за получаване на качествен звук. Това е въпрос на софтуерни решения. Има специализирани плеъри за музика, които са с високо качество на звука-примерно безплатния FOOBAR2000 за Windows, USB Audio Player за Android и др.. Има двайвери, които са написани, за да се постигне директна връзка между плеъра и USB DAC-а, като така дават прираст в качеството, заобикаляйки шела на операционната систеа и допълнителната обработка на звука, която той извършва-ASIO, WASAPI за Windows или ALSA за Linux.
 5.Ползвайте качествени кабели, а не каквото хванете от кашона или мазето. Добрият кабел може да подобри до неузнаваемост качеството на звука, колкото и странно да се струва това на някои хора.
 
Ако след тази статия съм успял да Ви изясня какво, аджеба, е това USB DAC, значи не съм живял напразно изминалите един-два часа, докато щраках съсредоточено по клавиатурата. Ако пък съм предизвикал интереса Ви и сега вече ще се разтърсите, за да си купите USB DAC и да си направите прилична домашната аудио система, то вече сте започнали едно качествено ново ниво в своето аудиофилско-меломанско развитие. Обичам да казвам следното „Хубавата музика заслужава качествена аудио система“. Не е все едно дали слушаш любимите си парчета на ВЕФ-а на дядо си или на добра система. Ако вече се чудите от къде да се сдобиете с USB DAC, може да погледнете тези, които аз произвеждам и предлагам-цялата ми моделна гама „Варна“ са все такива устройства. Пък и разправят, че били доста добри за парите си... Само цъкнете на тоя линк и ще ги видите: ЦЪКНИ ТУКА

автор:инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa

Посещения: 17134