Кой модел USB DAC да си купя ?

Категория: ПОПУЛЯРНИ СТАТИИ Публикувана на Четвъртък, 10 Септември 2015 Написана от djpopa

   Тази статия има за задачата да бъде пътеводител на клиента, желаещ да си закупи USB Audio DAC. Тя ще представи всички актуални модели устройства, проектирани и произвеждани от мен (инж.Ивелин Йовчев). Към датата на написване на статията, това са три модела-актуалният "ВАРНА 4", който излезе февруари 2015г; обновеният "ВАРНА 2 МИНИ 2016", който излиза на пазара днес; изцяло новият модел "ВАРНА 4 МИНИ", който е в продажба също от днешна дата. Ще представя подробно особеностите на всеки един от тях и ще се опитам да насоча правилно всеки желаещ да си закупи такова изделие, с конкретни съвети на кой модел да заложи.

Ще започна представянето на моделите си хронологично, по реда на създаването им във времето. За да не ставам отегчителен, ще наблегна най-общо на предназначението им, с цел да улесня максимално клиента при неговия избор.

 

1. USB DAC модел "VARNA 2 MINI 2016"

Този модел е базиран на процесори BURR BROWN (TEXAS INSTRUMENTS) от серия PCM2704CDB. Това е "джобен" формат USB DAC, създаден да заема малко място, да бъде лек и да е максимално удобен за употреба на места с ограничено пространство. Масово се ползва от офис служители за употреба със слушалки, както и от начинаещи потребители, които за пръв път си закупуват USB DAC. Цената му е изключително достъпна, дори и за клиенти със съвсем скромен бюджет. За парите си предлага "правилен" звук, който в общия случай надхвърля в пъти качеството на всякакви вградени звукови карти. Мнозина потребители го ползват с ANDROID устройствата си и споделят, че звукът от слушалките им се подобрява многократно с този DAC. Притежава RCA линейни изходи за връзка с външен усилвател и може да бъде ползван успешно в домашната аудио система. Интересното е, че две по-ранни версии на този модел "Варна 2" бяха тествани в Холандия от сайта alldacinfo.com и получиха много висока оценка. Администраторът на сайта г-н Хендрик Шолтен ми сподели, че "Варна 2" е станал неговия любим малък DAC и го взема със себе си при пътуванията си из Европа. Благодарение на изключително ласкавото ревю, което той написа на сайта, този модел беше поръчан от множество чуждестранни клиенти в САЩ, Германия, Франция, Швейцария, Норвегия, Холандия, Дания, Италия, Гърция и др. Повечето след това ми писаха и оставиха чудесни отзиви за този DAC. Настоящата модификация "VARNA 2 MINI 2016" е най-съвършената от всички правени от мен до сега. Ползва изцяло аудио-грейд кондензатори и звученето й е с най-високо качество, спрямо всички предишни модификации. За пълна информация за този модел, цени и начини на поръчка/доставка, моля, посетете следния линк "VARNA 2 MINI 2016" .

ЦЕНА 85лв/бр

ГАРАНЦИЯ 12 МЕСЕЦА

ПРОДАЖБА НА ФАКТУРА, С ГАРАНЦИОННА КАРТА

10% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА ДОСТАВКАТА С "ЕКОНТ ЕКСПРЕС"

 

 

2. USB DAC модел "VARNA 4"

Модел, създаден през февруари 2015г. Изграден е по качествено нова концепция, ползвайки USB приемник BURR BROWN PCM2706/7 и процесор за линейните изходи WOLFSON WM8524. Притежава голямо преимущество-пълно галванично разделяне от компютъра/таблета/телефона, към който е свързан (няма директна електрическа връзка). По този начин защитава усилвателя и цялата система след себе си от неизправности. При този модел отпада изискването да се ползва един контакт с разклонител за захранване на компютъра и аудио системата, към която е свързан DAC-а. Понеже няма директна електрическа връзка, се разкъсват т.нар. "ground loops" (затворени контури по масата), които предизвикват шумове и дори повреда на апаратурата в някои случаи. Линейните му изходи (чинчовете) вземат сигнал директно от чипа на WOLFSON, без да ползват кондензатори в сигналния път. Като се има предвид и изключителната музикалност на процесорите на английската компания WOLFSON, полученият звук е с изключително високо качество. Изходното ниво на линейните изходи е 2,1Vrms и е достатъчно високо, за да захрани перфектно всякакви видове усилватели, смесителни пултове и други. Това е преносим USB DAC, с компактни размери, захранва се по USB, няма абсолютно никакви проблеми с драйвери и съвместимост с операционните системи. Поради това е изключително подходящ за професионална употреба от дисководещи и озвучители. Лично аз ползвам подобни USB DAC-ове в дейността си на дисководещ. Предвид цената му, предимствата му и високото звуково качество, е без аналог на пазара. Казано с други думи-за такава цена няма нищо по-добро, според мен. Подробно ревю и отзиви на клиенти, може да намерите на следния линк "VARNA 4" .

ЦЕНА 190лв/бр

ГАРАНЦИЯ 12 МЕСЕЦА

ПРОДАЖБА НА ФАКТУРА, С ГАРАНЦИОННА КАРТА

10% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА ДОСТАВКАТА С "ЕКОНТ ЕКСПРЕС"

 

 

3. USB DAC модел "VARNA 4 MINI"

Изцяло нов модел USB DAC, излиза на пазара за пръв път на днешна дата. Както подсказва името му е олекотена версия на преждепредставения модел "VARNA 4". Олекотяването се състои в премахване на пълното галванично разделяне от компютъра. Това позволява да се редуцира сериозно цената на завършеното изделие, тъй като двата чипа, отговорни за електрическата изолация имат сериозна парична стойност. Притежава на 100% високото звуково качество на модел "VARNA 4", екипиран е със същия приемник PCM2706/7 и същият процесор WM8524. Таргетиран е към клиенти с по-скромни финансови възможности, които искат да притежават устройство с качественото звучене на модел "VARNA 4". На външен вид е абсолютно идентичен с големия модел. Препоръчвам го предимно за домашна употреба от клиенти, които желаят да ползват компютъра си като висококачествен източник на аудио сигнал, но не разполагат с големи финансови възможности. Лично на мен звученето на този модел ми допада мъничко повече от звученето на големия "VARNA 4". Поради различното изпълнение на приемната част и захранването, двата модела имат лек нюанс разлика, но е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Като изключим галваничното разделяне от компютъра, този модел "VARNA 4 MINI" притежава абсолютно всички останали преимущества и силни страни на големия "VARNA 4". Според моето лично мнение, това е перфектното решение за качествено домашно компютърно аудио, при хора, които не желаят да влагат големи суми. Доста по-подробно ревю и технически характеристики може да намерите на следния линк "VARNA 4 MINI".

ЦЕНА 140лв/бр

ГАРАНЦИЯ 12 МЕСЕЦА

ПРОДАЖБА НА ФАКТУРА, С ГАРАНЦИОННА КАРТА

10% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА ДОСТАВКАТА С "ЕКОНТ ЕКСПРЕС"

 

 

 

Към всеки от горепосочените модели, могат да бъдат закупени и допълнителни аксесоари:

1. Интерконектен кабел RCA-RCA (чинч-чинч) за връзка ДАК-усилвател, изработен ръчно от мен, с посребрен OFC (oxygen free copper-безкислородна мед) проводник на американската компания ALPHA WIRE и терминиран с позлатени накрайници NEUTRIK REAN. За сглобяването е използван немски безоловен припой, с 3% съдържание на сребро, който според производителя гарантира 2% по-добра проводимост на спойката. Кабелът е с много прецизен тонален баланс и отворено звучене. Не е екраниран, поради което паразитния му капацитет е под 70pF/m. Липсата на екран теоретично би могла да създаде проблеми със смущения в някои системи. Практически никога не съм имал подобни грижи, въпреки че интерконектите ми са точно такива и минават в близост до множество захранващи кабели. Цена 60лв/комплект (дължина на кабелите 1m) Внимание, кабелът е с посока ! Инструкции за свързването-при закупуване.

 

2.Качествен USB кабел "MANHATAN", екраниран, с дължина 1,8м. Цена 10лв/бр

ЗА ВЪПРОСИ И ПОРЪЧКИ, МОЛЯ, ПОЛЗВАЙТЕ ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ ИЛИ ЗВЪНЕТЕ НА 0899825933 (ИНЖ.ИВЕЛИН ЙОВЧЕВ).

 

Автор: инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa

 

 

 

 

 

 

 

Посещения: 12759