HIGH END по варненски (впечатления от една расова система)

Категория: ПОПУЛЯРНИ СТАТИИ Публикувана на Сряда, 29 Октомври 2014 Написана от djpopa

Наскоро бях на гости на един мой приятел-аудиофил от Варна. Въпросният се казва Васко и е известна личност в градските (а и не само градските) аудиосреди. Ерудиран аудиофил, с изключително богат опит, през чийто ръце и уши са минали множество расови аудио компоненти и цели системи. Човек с точна преценка за звученето и обективно оценящ качествата на аудио апаратурата.

 

 

 

Настоящата му система се състои от следните компоненти:

1.Източник AYON CD5s (Швейцария) - CD плеър-предусилвател, с масивен алуминиев корпус и интересно захранване, ползващо лампи.

   

  

2.Усилвател AYON ODIN (Швейцария) - лампово чудовище, тежащо впечатляващите 63кг, с крайни лампи, разработени специално за AYON и представляващи версия на 300В с повишена анодна мощност.

   

3.Озвучителни тела AVANTGARDE (Германия) - впечатляващи озвучителни тела, с куполни СЧ и ВЧ, натоварени с преден рупор, в съчетание с 2х10'' активни субуфъри. Интересното е, че СЧ и ВЧ секцията са с пружинно окачване върху стойката. Озвучителните тела са с чудовищната чувствителност от 107dB/W.m.

  

4.Окабеляване от чисто сребро OCELLIA (Канада) и PHY (Франция):

  

5.Интересни допълнения към системата:

Резонатори ACOUSTIC SYSTEM (Франция)

Лампа с турмалинови кристали за йонизация на въздуха:

Шуманов генератор:

Системата е оборудвана и със стойки за кабелите от екзотична дървесина, съдържащи контейнер с кристали, както и множество мпинго дискове, но не ги снимах, за да не ставам прекалено нахален.

Ще бъда много кратък в анализа си на звученето. Системата просто трябва да се чуе, защото всяко описание е само блед преразказ на нейния реален потенциал. Най-силно ме впечатлиха четири неща:

1.Системата предава музикалните инструменти в реалната им големина и размери. Контрабасът звучи като контрабас, а не като контрабасче. Саксофонът звучи като саксофон, а не като саксофонче. Това е много трудно постижим ефект, който 99% от системите нямат, колкото и да претендират за HIGH END.

2.Системата надскача стените на стаята с обема на звуковата си картина. Особено задната стена сякаш не съществува. При прослушване на голям симфоничен оркестър, всеки инструмент се локализира перфектно в ширина и дълбочина, въпреки сложността и натовареността на музикалната картина. Най-стряскащо е възпроизвеждането на инструментите от последния ред на симфоничния оркестър-отиват в дълбочина, далеч зад задната стена на помещението. Усещането е като в концертна зала. Или в катедрала, когато слушахме запис на църковно пеене.

3.Системата притежава изключителна мекота на възпроизвеждането. Нарочно занесох много качествен запис, ремастериран от JVC и обозначен като XRCD (extended resolution CD), които е леко пренапудрен и на небалансирани системи, сибилантните му звуци се набиват като пирони в мозъка. При системата на Васко нямаше и помен от такива ефекти. Всичко се възпроизведе с лекота, финес и мекота, без намек за дразнене на слуха. Дори бих казал, че системата ми хареса най-много точно при възпроизвеждане на подобни умишлено наситени записи.

4.Последната точка оставям за ефекта от допълнителните аксесоари на системата. Васко беше достатъчно любезен и търпелив, за да ми демонстрира ефекта от резонатора. Самият резонатор представлява дървено трупче, с размер малко по-малък от цигарена кутия, върху което е монтирана стойка с медна "паничка". Васко каза, че има целия комплект резонатори, като сред останалите има и такива със сребърни "панички". Слушахме църковно пеене в голяма катедрала, след което Васко свали резонатора и махна "паничката". Пусна същия запис. Разликата мога да я доловя не само със затворени очи, ами дори и със запушено едно ухо. Отзвучаванията се скъсиха на половина, гласът на вокала се отдалечи, ехото затихна осезаемо. Както сам Васко каза, ефектът е като да слушаш същото пеене, но вече пред вратите на катедралата. Не искам да коментирам защо и как се получава така. Важното е, че се получава и това се чува повече от добре.

Да кажа няколко думи в заключение. Изключително съм благодарен на Васко и съпругата му за оказаното гостоприемство. За мен това е безценен опит и трупане на впечатления. Точно при слушане на такива класни фабрични системи, човек добива представа за степента на собствените си постижения. И това му дава обективна оценка за настоящото му развитие, предпазвайки го от изпадане в самозаблуда за собственото си аудио-величие. След такива преживявания си правя преоценка и разбирам дали изобщо копая в правилната посока. А това е безценно.

Автор: инж. Ивелин Йовчев (а.к.а. DJPOPA)

 

 

 

 

 

Посещения: 6482