SPDIF coaxial/optical DAC модел "ЧЕРНО МОРЕ 2"

Категория: Сглобени модули Публикувана на Петък, 01 Януари 2016 Написана от djpopa

Ето го и него, най-после в завършен вид, новият SPDIF coaxila/optical DAC модел "ЧЕРНО МОРЕ 2". Първите две бройки бяха купени още от "родилната маса" и изобщо не успях да ги снимам. Едва на третата бройка ми е отдаде шанса да я отнеса вкъщи за фотосесия. Този модел се базира изцяло на чипов набор WOLFSON. Приемникът е отдавна доказалия се WM8804, един от чиповете с най-нисък привнесен джитър. А цифро-аналоговия преобразувател е WM8524. Употребата само на WOLFSON MICROELECTRONIC чипове и синергията, която се постига с тяхната съвместна работа, създава впечатляващ краен резултат в звуково отношение. Множество тестери изпробваха този нов модел и отзивите са винаги едни и същи-трудно е да се повярва, че нещо толкова евтино като този ДАК, може да свири толкова хубаво. Но явно може, ако се направи както се полага и целта далеч не е да се гони рекордна печалба.

Този конкретен модел беше разработен от мен в отговор на многобройните запитвания от клиенти, желаещи да свържат съвременните си телевизори и/или цифрови приемници към домашната аудио уредба. Оказва се, че телевизионните приемници се произвеждат масово само със слушалков изход, който е доста некачествен и деградира силно звуковото качество. Другият вариант на аудио изход, който притежават, е оптичен SPDIF порт за връзка с външен DAC или ресивер с вграден DAC. Модел "Черно море 2" е създаден именно за такива клиенти, поради това е евтин, елементарен за употреба и безпроблемен. Освен това е със сравнително малки габарити и заема малко място. Въпреки че е таргетиран като DAC за употреба с не особено качествения цифров сигнал от телевизиите, модел "Черно море 2" си е пълноформатно устройство и притежава сериозно звуково качество. Другото му голямо предимство е пълната поддръжка на формати до 24bit и 192kHz. Всъщност това са максималните параметри, които поддържа самия SPDIF протокол.

Новият модел е с подобрени захранвания, вече с отделни ultra low noise стабилизатори за цифровата и аналоговата част. Разводката на масите е изцяло прекроена-цифровите и аналоговите клонове са отделно рутирани, за да се намали до минимум взаимното им влияние. Пасивната "гарнитура" на WM8524 е изпълнена само с висококачествени компоненти-аудио грейд кондензатори NICHICON FW, резистори KOA SPEER (made in JAPAN) и неполярни кондензатори KEMET MMK (бивши RIFA). Общата стойност на филтърните капацитети е повишена за постигане на по-чисти захранващи напрежения.

"ЧЕРНО МОРЕ 2" е предназначен за работа с телевизионни и сателитни приемници, като целта му е да подобри качеството на телевизионния аудио сигнал и осигури лесна връзка на телевизора/приемника с домашната аудио система. Въпреки че таргет функцията му е да работи с не особено качествения телевизионен аудио сигнал, този ДАК показва истинската си сила, когато му се подаде качествен цифров SPDIF сигнал, примерно от CD-плеър или от компютърен транспорт. С качествен сигнал просто забравяте, че това е машина за 140лв. Звученето му е музикално, балансирано, точно. Отваря ширина на музикалната сцена, а фокуса е прецизен. Пробвахме го с марков CD транспорт на фирмата "C.E.C." и ако не знаехме колко струва реално "ЧЕРНО МОРЕ 2", никой не би казал, че свири ДАК за 160лв.

Технически данни:
Входен итерфейс-SPDIF коаксиален и оптичен, избираем с ключе на предния панел
Изходен интерфейс-аналогови линейни изходи за връзка с усилвателно стъпало (Rin>10K)
Тип на приемника-WM8804
Тип на процесора-WM8524
Дължина на думата-до 24 бита включително
Семплиращи честоти-до 192kHz включително
Изходно ниво-2,1V RMS
[b]THD+N : -89dB при -1dBFS
SNR - 106dB
Захранване-от външен DC адаптер 9V/450mA (влиза в комплекта)
Тегло без здаптера-357гр
Габаритни размери-В-60мм, Ш-147мм, Д-92мм (включва буксите и ключетата)


Крайна цена за клиенти-160лв/бр
За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).


Гаранция 12 месеца

Комплектът включва SPDIF DAC, захранващ адаптер и гаранционна карта.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посещения: 9348