Що е то USB DAC или как да превърнем компютъра/таблета/телефона във висококачествен аудио източник ?

Публикувана на Четвъртък, 15 Октомври 2015

Кой според Вас е най-удобния за употреба аудио източник ? Лично за мен това е всяко компютърно устройство-лаптоп, таблет, смартфон или настолен компютър. Само преди няколко дни реших да слушам плочи на грамофона си. Първоначалният ми ентусиазъм беше бързо охладен. На всеки 20мин страната на плочата свършваше и трябваше да си зарязвам работата, да ставам и да обръщам или сменям плочата.

Прочети още...

Кой модел USB DAC да си купя ?

Публикувана на Четвъртък, 10 Септември 2015

   Тази статия има за задачата да бъде пътеводител на клиента, желаещ да си закупи USB Audio DAC. Тя ще представи всички актуални модели устройства, проектирани и произвеждани от мен (инж.Ивелин Йовчев). Към датата на написване на статията, това са три модела-актуалният "ВАРНА 4", който излезе февруари 2015г; обновеният "ВАРНА 2 МИНИ 2016", който излиза на пазара днес; изцяло новият модел "ВАРНА 4 МИНИ", който е в продажба също от днешна дата. Ще представя подробно особеностите на всеки един от тях и ще се опитам да насоча правилно всеки желаещ да си закупи такова изделие, с конкретни съвети на кой модел да заложи.

Прочети още...

HIGH END по варненски (впечатления от една расова система)

Публикувана на Сряда, 29 Октомври 2014

Наскоро бях на гости на един мой приятел-аудиофил от Варна. Въпросният се казва Васко и е известна личност в градските (а и не само градските) аудиосреди. Ерудиран аудиофил, с изключително богат опит, през чийто ръце и уши са минали множество расови аудио компоненти и цели системи. Човек с точна преценка за звученето и обективно оценящ качествата на аудио апаратурата.

Прочети още...

Из "Пътят към еднотактния рай" на Peter Qvortrup

Публикувана на Вторник, 22 Април 2014

Peter Qvortrup е собственик на "AUDIO NOTE" (UK). Лично на него легендарния японски аудио конструктор Hiroyasu Kondo преотстъпва правата върху марката за целия световен пазар, с изключение на Япония. Предлагам на вашето внимание една извадка от негово интервю, озаглавено "Пътят към еднотактния рай", публикувано в списание "Аудио Магазин":

Прочети още...

Какво е GAINCLONE ?

Публикувана на Събота, 05 Април 2014

   Всеки аудиофил е чувал поне веднъж за "GAINCLONE" . И всеки има някаква собствена представа за това понятие. Но какво точно представлява "GAINCLONE" всъщност. Ще се опитам да дам отговор на този въпрос в следващата статия.

Прочети още...

Премълчаваните истини

Публикувана на Неделя, 30 Март 2014

Много е модерно в днешно време да се напише "THD 0,00...%" и с това се предполага, че въпросния аудио компонент е с върхово аудиофилско качество. А при прослушване се оказва, че не само не звучи добре, а направо дразни. Защо всъщност се получава така и може ли да се "измери" добрия звук. Оказва се, че може, но...много трудно. Но да започна хронологично.

Прочети още...