USB DAC "VARNA 4T Audiophile Edition"

Категория: Сглобени модули
USB DAC "VARNA 4T Audiophile Edition" е аудио цифро-аналогов преобразувател, предназначен да превърне вашия компютър, лаптоп, таблет или телефон, в източник на висококачествен звук. Освен различна визия, този модел предлага нова платформа и специална компонентна база, което води до средно 20% по-ниски THD и 10% по-ниски IMD, спрямо "VARNA 4T". Серията е силно лимитирана, тъй като някои компоненти са практически ненамираеми в момента, следствие на кризата с полупроводниците. И за жалост няма да бъдат достъпни при големите американски дистрибутори още дълго време. Създаването на тази серия стана възможно, благодарение на натрупаните лични запаси от компоненти в моята работилница.

 

Няма да бъда многословен и да започвам описанието на продукта от самото начало. Който не е запонат, нека прочете описанието на модел "VARNA 4T", там всичко е подробно изложено. В тази статия ще обърна внимание само на разликите със серийния модел:

1. Audiophile Edition (занапред наричан за кратко "АЕ") е изграден на следващото поколение подобрена платформа "VARNA 4T-4" (платформата на настоящо предлагания сериен модел е 4Т-3). 

2. АЕ ползва свръх-нискошумящи стабилизатори на компанията MICROCHIP за захранване на дигиталната част на схемата. Тези елементи са крайно дефицитни към момента, но за разлика от аналозите на TEXAS INSTRUMENTS, предлагат възможността за работа с двойно по-голям филтриращ капацитет във веригата на опорното напрежение, без това да води до фатално забавяне и грешка в разпознаването на устройството от операционната система. Резултатът е по-нисък шум в захранващите вериги на цифровата част.

3. АЕ е проектиран със специална схема за филтриране на опорното напрежение на линейните стабилизатори за аналоговата част, която осигурява силно понижение на паразитната индуктивност, температурната и честотната зависимости на капацитета. Резултатът е по-нисък шум в захранващите вериги на аналоговата част.

4. АЕ работи със специален подбор от филтриращи капацитети, включващ audio grade кондензатори, хибридни полимерни кондензатори и ultra low ESR кондензатори. Целта е постигане на определен тип звучене и понижаване на хармоничните и интермодулационни изкривявания. Както се оказа от десетките направени измервания и тестови прослушвания, подборът на кондензатори е много важен и не търпи грешки, т.е. всяко конкретно място по схемата изисква точно определен тип и стойност кондензатор. Някои от ползваните кондензатори са много трудно намираеми или практически ненамираеми към настоящия момент.

5.АЕ ползва качествени японски резистори на компанията KOA SPEER в аналоговия LPF на ЦАП. Резисторът в LPF е първият и единствен елемент, който стои на пътя на звуковия сигнал в това устройство. Погрижил съм се той да бъде с подобаващо качество.

6.АЕ е с корпус от 12mm MDF, покрит с естествен дървесен фурнир и златисти капаци, което съществено го отличава от серийния модел 4Т.

Като резултат се получи устройство, което има около 20% по-ниски THD и 10% по-ниски IMD спрямо серийния модел 4Т. Резултатите са осреднени за цялата серия, но има екземпляри, които дават и още по-добри параметри. Изкривяванията са много ниски и са практически от порядъка на собствените изкривявания на измервателния интерфейс, който ползвам. Но след направени измервания на цялата серия АЕ, твърдо мога да заявя, че резултатите са достоверни и тенденцията за по-ниски изкривявания на този модел е устойчива и няма изключения при нито един екземпляр.

Звученето е типично за тази конфигурация, клиентите ми вече знаят колко музикален е WM8524. Модел АЕ, поради подобрените параметри на захранващите си вериги, успява да извади още една идея живот в звука, да добави нотка музикалност и ненатрапчивост. Общото впечатление е за същата кристална яснота, отличен микродетайл и стряскащо широка сцена, характерни за серийния модел 4Т, но подчертани с още по-голяма решителност. АЕ е предназначен за клиентите, които оценят промяната именно в малкия детайл, в нюанса.

Технически характеристики:

Вход-USB type B (букса за принтерен кабел) (тип USB 1.1)

Изход – стерео RCA

Захранване – от USB порта (не изисква външно захранване)

Консумация на ток – под 50mA

THD около 0,004% (*виж забележката), (за някои екземпляри от серията 0,003% и по-малко)

IMD+N около 0,006% (*виж забележката), (за някои екземпляри от серията 0,005% и по-малко)

Динамичен обхват > 97dB (*виж забележката)

Ниво на шума < -97dB (*виж забележката)

Изходно ниво - 2,3Vrms

Товароносимост на изхода > 10К

Резолюция – 16bit, 32/44.1/48kHz

Приемник – BURR BROWN PCM2706

ЦАП – WOLFSON WM8524

Корпус – антирезонансен, от MDF 12mm, дъвесен фурнир, пластмасови капаци с лазерна гравировка, крачета от пластмаса и твърд филц

Габаритни размери: ширина-98мм, височина-56мм, дълбочина с буксите-69мм

Тегло – около 180g

(*Забележка-измерванията са направени с интерфейс Focusrite Scarlett 2i2 3-rd gen, софтуер RMAA ver.6.4.5. Резултатите от измерванията включват в себе си шума и изкривяванията на измервателния АЦП, както и привнесените смущения по кабелните линии, поради което са възможно най-лошия вариант. Реалните резултати на устройството при лабораторно измерване с по-добра апаратура, определено ще бъдат чувствително по-добри от цитираните.)

Цена – 200лв/бр, комплетът включва USB DAC, гаранционна карта с касов бон/фактура, описание на продукта.

За поръчки звънете на 0899825933 (инж.Ивелин Йовчев) или ползвайте ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ.

Производител: „Прима Парти ООД” Варна, инж. И. Йовчев