SPDIF coaxial/optical DAC модел "ЧЕРНО МОРЕ 2M"

Категория: Сглобени модули

Ето го и него - новият SPDIF coaxila/optical DAC модел "BLACK SEA 2М". Този модел се базира изцяло на чипов набор WOLFSON. Приемникът е отдавна доказалия се WM8804, един от чиповете с най-нисък привнесен джитър. А цифро-аналоговия преобразувател е WM8524. Употребата само на WOLFSON MICROELECTRONIC чипове и синергията, която се постига с тяхната съвместна работа, създава впечатляващ краен резултат в звуково отношение.

Този конкретен модел беше разработен от мен в отговор на многобройните запитвания от клиенти, желаещи да свържат съвременните си телевизори и/или цифрови приемници към домашната аудио уредба. Оказва се, че телевизионните приемници се произвеждат масово само със слушалков изход, който е доста некачествен и деградира силно звуковото качество. Другият вариант на аудио изход, който притежават, е оптичен SPDIF порт за връзка с външен DAC или ресивер с вграден DAC. Модел "BLACK SEA 2М" е създаден именно за такива клиенти, поради това е евтин, елементарен за употреба и безпроблемен. Освен това е със сравнително малки габарити и заема малко място. Въпреки че е таргетиран като DAC за употреба с не особено качествения цифров сигнал от телевизиите, модел "BLACK SEA 2М" си е пълноформатно устройство и притежава сериозно звуково качество. Другото му голямо предимство е поддръжката на формати до 24bit и 192kHz (по коаксиална линия). Всъщност това са максималните параметри, които поддържа самия SPDIF протокол.

Този модел ползва нов тип ultra low noise стабилизатори за цифровата и аналоговата част на компанията MICROCHIP. Изцяло е преработена разводката на платката и са прекроени кардинално захранващите линии. Взети са мерки за намаляване на джитъра, като при WM8804 той може да спадне и под обявените от производителя 50ps, всичко е въпрос на чисто захранване и разводки. В резултат се получи устройство, което има значително по-ниски THD и IMD спрямо предшествениците си, дори по-ниски от добре познатия предишен модел "Audiophile Edition".


"BLACK SEA 2М" е предназначен за работа с телевизионни и сателитни приемници, като целта му е да осигури лесна връзка на телевизора/приемника с домашната аудио система, при запазване на качеството на сигнала. Въпреки че таргет функцията му е да работи с не особено добрия телевизионен аудио сигнал, този ДАК показва истинската си сила, когато му се подаде качествен цифров SPDIF сигнал, примерно от CD-плеър или от компютърен транспорт. Тогава се получава звук, който надхвърля в пъти цената на това устройство.

Технически данни:
Входен итерфейс-SPDIF коаксиален и оптичен, избираем с ключе на предния панел
Изходен интерфейс-аналогови линейни изходи за връзка с усилвателно стъпало (Rin>10K)
Тип на приемника-WM8804
Тип на процесора-WM8524
Дължина на думата-до 24 бита включително
Семплиращи честоти-до 192kHz включително (по коаксиална линия, виж забележката)*
Изходно ниво-2,3V RMS
THD около 0,006%  IMD+N около 0,008%
SNR > 105dB (при работа на оптичен вход)
Захранване-от външен DC адаптер 9V/600mA (влиза в комплекта)
Тегло без здаптера-370гр
Габаритни размери-В-65мм, Ш-148мм, Д-92мм (включва буксите и ключетата)


*Забележка: Семплираща честота 192Khz се поддържа при коаксиален пренос. При оптичен пренос максималната семплираща честота е 96kHz. Това е стандарт за всички лицензирани в САЩ производители на  TOSLINK оптични приемници/трансмитери (трансфер до 16MB/s по спецификации на самите производители). За безпроблемно възпроизвеждане на 192kHz семплираща честота при 24 бита дължина на думата, е необходим трансфер 25MB/s, който не се поддържа от лицензираните в САЩ производители на TOSLINK оптични приемници/трансмитери. Това устройство е изпълнено с оптичен приемник на SHARP, доставен от САЩ и съответно поддържа до 96kHz семплираща честота при оптичен пренос.

Крайна цена за клиенти-160лв/бр
За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).


Гаранция 12 месеца

Комплектът включва SPDIF DAC, захранващ адаптер и гаранционна карта.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев