USB Audio DAC "Varna 4Т"

Категория: Сглобени модули

USB DAC “Varna 4Т” е нискобюджетен цифро-аналогов преобразувател, който притежава високо качество на звука, изключително ниски нелинейни (THD) и интермодулационни (IMD+N) изкривявания, линейна амплитудо-честотна характеристика в целия чуваем диапазон 20Hz-20kHz. Създаден е с целта да бъде без конкуренция по качество в ниския ценови клас (100-200лв). Към настоящият момент, модел "Varna 4Т"  е рекордьор по най-ниски изкривявания в цялата ми моделна гама USB Audio DAC модули. Създадено е, за да замени модели "Varna 4", "Varna 4 Mini", "Varna 4M" и "Varna 4N", които няма да се произвеждат повече.

USB DAC "Varna 4Т" традиционно е базиран на изпитания USB приемник на BURR BROWN PCM2706 и ЦАП на WOLFSON WM8524. Въпреки ниската си цена, този ЦАП WM8524 се употребява в CD плеър, с цена малко под 3000 $ (UNISON RESEARCH UNICO CD PRIMO – 2899$). Този чип е един от най-музикално звучащите съвременни аудио ЦАП. Приемникът на BURR BROWN е доказан във времето най-вече със своята уникална съвместимост с най-масовите операционни системи-Windows, Linix, MacOS, Android и др.

USB DAC “Varna 4Т” е максимално опростен и разтоварен от излишни функции. Притежава само USB вход и стерео RCA изходи за усилвател. Захранва се с нов модел Ultra Low Noise линейни стабилизатори на компанията MICROCHIP, които са в пъти по-безшумни от ползваните в другите ми модели устройства. Филтърните кондензатори са подбрани много внимателно на слух. Оказа се, че типа и капацитета на филтърните кондензатори не влияе практически върху изкривяванията, но разликите в звученето между различните марки, модели и типове кондензатори се чуват изключително добре при това устройство. За целта направих серия измервания на изкривяванията, АЧХ, шума и контролни прослушвания, докато намеря комбинацията от кондензатори, която отговаря в най-голяма степен на моите критерии за добро звучене. Това устройство е снабдено с нискоджитърен кварцов осцилатор на корейската компания ABRACON, с гарантиран джитър под 1ps, захранен със собствен стабилизатор и собствена филтърна група.

Като краен резултат се получи устройство с отлично звучене и рекордно ниски изкривявания. THD са от порядъка на 0,002%, като най-високата хармонична съставляваща е втората на ниво под -101dB, следвана от трета на ниво по -107dB и т.н.т. Останалите хармонични съставляващи са на много ниски нива и са практически нечуваеми (примерно четвърта е на ниво под -120dB). 

USB DAC “Varna 4Т” е предназначен за почитатели на добрия звук, които не разполагат с големи финансови възможности за закупуване на скъпа техника. Това миниатюрно устройство предлага много високи показатели и отлично звучене на една почти невъзможно ниска цена.

Сравнение на изкривяванията:

              VARNA 4M          VARNA 4Т

THD        0.00239%           0.00174%

IMD+N    0.00559%           0.00489%

Посочените данни са на най-добрите екземпляри от измерваните образци и включват в себе си изкривяванията на измервателния АЦП (виж забележката под техническите данни). Ясно се вижда, че модел "Varna 4Т" има 27% по-ниски нелинейни изкривявания и 12% по-ниски интермодулационни изкривявания спрямо модел "Varna 4М".

Технически характеристики:

Вход-USB type B (букса за принтерен кабел) (тип USB 1.1)

Изход – стерео RCA

Захранване – от USB порта (не изисква външно захранване)

Консумация на ток – под 50mA

THD около 0,002% (*виж забележката)

IMD+N около 0,005% (*виж забележката)

Динамичен обхват > 97dB (*виж забележката)

Ниво на шума < -97dB (*виж забележката)

Изходно ниво > 2,3Vrms

Товароносимост на изхода > 10К

Резолюция – 16bit, 32/44.1/48kHz

Приемник – BURR BROWN PCM2706

ЦАП – WOLFSON WM8524

Корпус – антирезонансен, от MDF 12mm, облицовка от екокожа, пластмасови капаци с лазерна гравировка, крачета от твърд филц

Габаритни размери: ширина-98мм, височина-56мм, дълбочина с буксите-69мм

Тегло – около 205g

(*Забележка-измерванията са направени с интерфейс EMU TRACKER PRE, софтуер RMAA ver.6.4.5. Резултатите от измерванията включват в себе си шума и изкривяванията на измервателния АЦП, както и привнесените смущения по кабелните линии, поради което са възможно най-лошия вариант. Реалните резултати на устройството при лабораторно измерване с по-добра апаратура, определено ще бъдат чувствително по-добри от цитираните, особено шума и динамичния обхват.)

Цена – 150лв/бр, комплетът включва USB DAC, гаранционна карта с касов бон/фактура, описание на продукта.

За поръчки звънете на 0899825933 (инж.Ивелин Йовчев) или ползвайте ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ.

Производител: „Прима Парти ООД” Варна, инж. И. Йовчев