USB Audio DAC "VARNA 4N"

Категория: Сглобени модули
Представям на вашето внимание, най-новата ми разработка в сферата на USB Audio DAC устройствата. Този модел носи името “Varna 4N”. Това е изцяло ново устройство, създадено от нулата, без да се ползва нищо от схемотехниката на по-старите ми модели. Заменя сваления от производство USB DAC “Varna 2 Mini”, като новият модел е в пъти по-добър от стария при практически същата цена. 

USB DAC “Varna 4N” е нискобюджетен цифро-аналогов преобразувател, който притежава високо качество на звука, изключително ниски нелинейни (THD) и интермодулационни (IMD+N) изкривявания, линейна амплитудо-честотна характеристика с целия чуваем диапазон 20Hz-20kHz. Създаден е с целта да бъде без конкуренция по качество в най-ниския ценови диапазон - под 100лв. Традиционно е базиран на доказания USB приемник на BURR BROWN PCM2706 и ЦАП на WOLFSON WM8524. Въпреки ниската си цена, този ЦАП WM8524 се употребява в CD плеър, с цена малко под три хиляди долара (UNISON RESEARCH UNICO CD PRIMO – 2899$). Приемникът на BURR BROWN е доказан във времето  най-вече със своята уникална съвместимост с най-масовите операционни системи-Windows, Linix, MacOS, Android и др.

USB DAC “Varna 4N” е максимално опростен и минимизиран като размери. Притежава само USB вход и стерео RCA изходи за усилвател. Захранва се с нов модел Ultra Low Noise линейни стабилизатори на компанията MICROCHIP, които са най-малко 6 пъти по-безшумни от ползваните в другите ми модели устройства. Изцяло нова е и схемата на захранването, което отново е разделено за цифровата и аналоговата части. Новите стабилизатори предлагат и нови възможности в схемотехниката, така че съм приложил серия схемотехнически хитрости, които няма да разкривам сега, но водят до значително снижаване на шума в захранването и повишение на PSRR. Филтърните кондензатори са подбрани много внимателно на слух. Оказа се, че типа и капацитета на филтърните кондензатори не влияе практически върху изкривяванията, но разликите в звученето между различните марки, модели и типове кондензатори се чуват изключително добре при това устройство. За целта направих серия измервания на изкривяванията, АЧХ, шума и контролни прослушвания, докато намеря комбинацията от кондензатори, която отговаря в най-голяма степен на моите критерии за добро звучене.

Като краен резултат се получи устройство с отлично звучене и рекордно ниски изкривявания-около два пъти по-ниски от изкривяванията на старите ми модели, като най-съществено е понижението в интермодулационните изкривявания. THD са от порядъка на 0,003%, като се състоят основно от доминиращ втори хармоник. Интермодулационните изкривявания (IMD+N) се получиха около 0,006%.  

USB DAC “Varna 4N” е предназначен за почитатели на добрия звук, които не разполагат с големи финансови възможности за закупуване на скъпа техника. Това миниатюрно устройство предлага много високи показатели и отлично звучене на една почти невъзможно ниска цена. Моделът е една повече от достойна замяна на предшественика си “Varna 2 Mini”.

Технически характеристики:

Вход-USB type B (букса за принтерен кабел) (тип USB 1.1)

Изход – стерео RCA

Захранване – от USB порта (не изисква външно захранване)

Консумация на ток – под 50mA

THD < 0,003% (*виж забележката)

IMD+N < 0,007% (*виж забележката)

Динамичен обхват > 96dB (*виж забележката)

Ниво на шума < 96dB (*виж забележката)

Изходно ниво > 2,1Vrms

Товароносимост на изхода > 10К

Резолюция – 16bit, 32/44.1/48kHz

Приемник – BURR BROWN PCM2706

ЦАП – WOLFSON WM8524

Корпус – антирезонансен, от MDF 12mm, облицовка от екокожа, пластмасови капаци с лазерна гравировка, крачета от твърд филц

Габаритни размери: ширина-97мм, височина-53мм, дълбочина с буксите-52мм

Тегло – 145g

(*Забележка-измерванията са направени с интерфейс EMU TRACKER PRE, софтуер RMAA ver.6.4.5. Резултатите от измерванията включват в себе си шума и изкривяванията на измервателния АЦП, както и привнесените смущения по кабелните линии, поради което са възможно най-лошия вариант. Реалните резултати на устройството при лабораторно измерване с по-добра апаратура, определено ще бъдат чувствително по-добри от цитираните, особено шума и динамичния обхват.)

Цена – 89лв/бр, комплетът включва USB DAC, гаранционна карта с касов бон/фактура, описание на продукта.

За поръчки звънете на 0899825933 (инж.Ивелин Йовчев) или ползвайте ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ.

Производител: „Прима Парти ООД” Варна, инж. И. Йовчев