USB DAC "VARNA 4 MINI"

Категория: Сглобени модули

Изцяло нов модел USB DAC. Както подсказва името му е олекотена версия на по-големия модел "VARNA 4". Олекотяването се състои в премахване на пълното галванично разделяне от компютъра. Това позволява да се редуцира сериозно цената на завършеното изделие, тъй като двата чипа, отговорни за електрическата изолация имат сериозна парична стойност. Притежава на 100% високото звуково качество на модел "VARNA 4", екипиран е със същия приемник PCM2706/7 и същият процесор WM8524.

Таргетиран е към клиенти с по-скромни финансови възможности, които искат да притежават устройство с качественото звучене на модел "VARNA 4". На външен вид е абсолютно идентичен с големия модел. Препоръчвам го предимно за домашна употреба от клиенти, които желаят да ползват компютъра си като висококачествен източник на аудио сигнал, но не разполагат с големи финансови възможности. Лично на мен звученето на този модел ми допада мъничко повече от звученето на големия "VARNA 4". Поради различното изпълнение на приемната част и захранването, двата модела имат лек нюанс разлика, но е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Като изключим галваничното разделяне от компютъра, този модел "VARNA 4 MINI" притежава абсолютно всички останали преимущества и силни страни на големия "VARNA 4". Според моето лично мнение, това е перфектното решение за качествено домашно компютърно аудио, при хора, които не желаят да влагат големи суми. Доста по-подробно ревю и технически характеристики може да намерите на следния линк "VARNA 4 MINI".

ОСОБЕНОСТИ:
1. Сигналът на линейните изходи се получава от WM8524 на WOLFSON (при "VARNA III" това беше PCM5100 на BURR BROWN). Улфсънските ДАК-ове винаги са притежавали страхотна музикалност. Този не е изключение. Това се чува веднага, още от първите звуци на просвирената музика през този чип.
2. Употреба само на маркови електролитни кондензатори на японската компания NICHICON. За аналоговата част се ползват аудио-грайд сериите FW и KA. Всичко е доставено директно от официалния дистрибутор на NICHICON - компанията MOUSER. Няма претапицирани китайски ментаци от e-bay за жълти стотинки. Употребените кондензатори имат сериозни цени, но гарантират високо качество.
3. Изцяло нова топология на масата. Тя вече се състои от ТРИ независими клона, които се свързват само в една точка до чипа. Как точно е реализирана, това е конструкторска тайна. Но резултата е ясно чуваем.
4. Изходният RC-филтър е реализиран вече с подобаващо висококачествени елементи-резистори на японската компания KOA SPEER (която произвежда аудиофилската марка резистори KIWAME-любими по звучене на моя милост) и фолийни кондензатори КЕМЕТ серия ММК (бивши RIFA).

ОСНОВНИ ПРЕИМУЩЕСТВА:
1. Високо изходно ниво на сигнала от линейните изходи-2,1Vrms, което пълни идеално пултовете и няма нужда от компенсация с гейновете (които шумят, както знае всеки колега).
2. Захранва се по USB шината и няма нужда от външно захранване-страхотно удобство, не разнасяш адаптери и захранвания, пестиш място и тегло. Който носи озвучителна техника по мероприятия, знае за какво става дума.
3. USB приемника е доказания с абсолютно безпроблемната си работа PCM2706/7. Няма нужда от инсталация на никакви драйвери с масовите операционни системи-включваш и се разпознава веднага.
4. Линейните изходи ползват DAC на английската компания WOLFSON, а именно модела им WM8524. Тези изходи са директни от буфера на чипа и няма декуплиращи кондензатори в сигналния път. Това повишава значително качеството на звука.
5. Захранването е осъществено с цели 5бр независими свръхнискошумящи стабилизатори на фирмата MICROCHIP, като всички вградени стабилизатори в чиповете са хардуерно изключени.
6. Масивна антирезонансна кутия от 12мм MDF, тапицирана с черна, износоустойчива кожа за автотапицерии.
7. Високо качество на звука от линейния изход. Разликата в качеството с вградената карта на лаптопа ми (SONY VAYO) е толкова голяма, че се чува ясно и на професионална озвучителна система.

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ НА USB DAC "VARNA 4 MINI":
Дължина на думата -16bit
Семплираща честота -32kHz/44.1kHz/48kHz
Тип на процесора -BurrBrown, Texas Instruments, PCM2706/7 за слушалковия изход и WOLFSON WM8524 за линейния изход
Изходно ниво на линейния изход - 2,1V RMS
THD+N на линейния изход - -89dB при -1dBFS
SNR на линейния изход - 106dB
THD+N с товар 32Ohm на слушалковия изход- 0,025%
Изходна мощност при товар 32Ohm на слушалковия изход -12mW
SNR на слушалковия изход - 98dB
Входен интерфейс - USB 1.1
Изходни интерфейси - линеен изход RCA; 3,5mm букса за слушалки. И двата изхода могат да работят едновременно, без това да влияе на правилната работа на устройството.
Захранване - от USB порта на компютъра
Корпус - масивна, антирезонансна кутия от 12mm MDF, тапицирана с кожа за автотапицерии, меки крачета от самозалепващо кече.
Габарити:
Височина-55mm; Ширина-90mm; Дълбочина (с порта и буксите)-117mm
Тегло: 302гр

Крайна цена към клиенти - 140лв/бр
Гаранция 12 месеца

Комплектът включва USB DAC, гаранционна карта, листовка с описание и инструкции за експлоатация.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев

При необходимост от фактура, моля, оставяйте данните за фактуриране чрез ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ (фирмата не е регистрирана по ДДС).

Допълнителни аксесоари:

1. Интерконектен кабел RCA-RCA (чинч-чинч) за връзка ДАК-усилвател, изработен ръчно от мен, с посребрен OFC (oxygen free copper-безкислородна мед) проводник на американската компания ALPHA WIRE и терминиран с позлатени накрайници NEUTRIK REAN. За сглобяването е използван немски безоловен припой, с 3% съдържание на сребро, който според производителя гарантира 2% по-добра проводимост на спойката. Кабелът е с много прецизен тонален баланс и отворено звучене. Не е екраниран, поради което паразитния му капацитет е под 70pF/m. Липсата на екран теоретично би могла да създаде проблеми със смущения в някои системи. Практически никога не съм имал подобни грижи, въпреки че интерконектите ми са точно такива и минават в близост до множество захранващи кабели. Внимание, кабелът е с посока ! Инструкции за свързването-при закупуване.

Цена 69лв/комплект (дължина на кабелите 1m)

автор: инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa