USB DAC "VARNA 4T"

Категория: Сглобени модули

Представям на вашето внимание следващата версия на изключително успешния USB DAC "Varna 4T". Както е видно от снимките, устройството е претърпяло сериозни промени във визията си. Сега "Varna 4T" е много по-компактен, много по-лек и изключително симпатичен. Новата модификация се базира на най-новата платформа, която съм разработил, а именнто 4Т-4. На същата платформа се прави и по-скъпият "Varna 4T-AE", който също може да намерите на този сайт.

USB DAC “Varna 4Т” е нискобюджетен цифро-аналогов преобразувател, който притежава високо качество на звука, много ниски нелинейни (THD) и интермодулационни (IMD+N) изкривявания, линейна амплитудо-честотна характеристика в целия чуваем диапазон 20Hz-20kHz. Създаден е с целта да бъде без конкуренция по качество в ниския ценови клас (100-200лв).

USB DAC "Varna 4Т" традиционно е базиран на изпитания USB приемник на BURR BROWN PCM2706 и ЦАП на WOLFSON WM8524. Въпреки ниската си цена, този ЦАП WM8524 се употребява в CD плеър, с цена малко под 3000 $ (UNISON RESEARCH UNICO CD PRIMO – 2899$). Този чип е един от най-музикално звучащите съвременни аудио ЦАП. Приемникът на BURR BROWN е доказан във времето най-вече със своята уникална съвместимост с най-масовите операционни системи-Windows, Linix, MacOS, Android и др.

USB DAC “Varna 4Т” е максимално опростен и разтоварен от излишни функции. Притежава само USB вход и стерео RCA изходи за усилвател. Захранва се с нов модел Ultra Low Noise линейни стабилизатори на компанията TEXAS INSTRUMENTS. Филтърните кондензатори са подбрани много внимателно на слух. Оказа се, че типа и капацитета на филтърните кондензатори не влияе практически върху изкривяванията, но разликите в звученето между различните марки, модели и типове кондензатори се чуват изключително добре при това устройство. За целта направих серия измервания на изкривяванията, АЧХ, шума и контролни прослушвания, докато намеря комбинацията от кондензатори, която отговаря в най-голяма степен на моите критерии за добро звучене. Благодарение на използването на нископрофилни хибрид-полимерни кондензатори с ultra low ESR, успях да постигна и редукция в габаритните размери.

Като краен резултат се получи устройство с отлично звучене и много ниски изкривявания. THD са от порядъка на 0,006%, а IMD са около 0,007%.

USB DAC “Varna 4Т” е предназначен за почитатели на добрия звук, които не разполагат с големи финансови възможности за закупуване на скъпа техника. Това миниатюрно устройство предлага много високи показатели и отлично звучене на една почти невъзможно ниска цена.

Технически характеристики:

Вход-USB type B (букса за принтерен кабел) (тип USB 1.1)

Изход – стерео RCA

Захранване – от USB порта (не изисква външно захранване)

Консумация на ток – под 50mA

THD около 0,006% (*виж забележката)

IMD+N около 0,007% (*виж забележката)

Динамичен обхват > 97dB (*виж забележката)

Ниво на шума < -97dB (*виж забележката)

Изходно ниво - 2,3Vrms

Товароносимост на изхода > 10К

Резолюция – 16bit, 32/44.1/48kHz

Приемник – BURR BROWN PCM2706

ЦАП – WOLFSON WM8524

Корпус –черен, пластмасов, 3D принтиран, пластмасови капаци с лазерна гравировка, крачета от твърд филц

Габаритни размери: ширина-78мм, височина-34мм, дълбочина с буксите-64мм

Тегло – около 79g

(*Забележка-измерванията са направени с интерфейс Focusrite Scarlett 2i2 3-rd gen, софтуер RMAA ver.6.4.5. Резултатите от измерванията включват в себе си шума и изкривяванията на измервателния АЦП, както и привнесените смущения по кабелните линии, поради което са възможно най-лошия вариант. Реалните резултати на устройството при лабораторно измерване с по-добра апаратура, определено ще бъдат чувствително по-добри от цитираните.)

Цена – 150лв/бр, комплетът включва USB DAC, гаранционна карта с касов бон/фактура, описание на продукта.

За поръчки звънете на 0899825933 (инж.Ивелин Йовчев) или ползвайте ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ.

Производител: „Прима Парти ООД” Варна, инж. И. Йовчев

Ето едно сравнение в габаритите между новия 4T-4 с предната модификация 4T-3: