Прецизен звук от новият SPDIF optical DAC "Черно море 3.1"

Публикувана на Четвъртък, 02 Декември 2021

SPDIF optical DAC модел "BLACK SEA 3.1" е преработена версия на модел "BLACK SEA 3", в която са подобрени захранващите вериги и филтърните звена. Въпреки че на външен вид е почти идентична с по-евтиния модел, версия 3.1 ползва изцяло нова платка. Всички стабилизатори на напрежение са на компанията TEXAS INSTRUMENTS. Приемникът е отдавна доказалият се DIR9001 на на същите американци, един от чиповете с най-нисък привнесен джитър. А цифро-аналоговия преобразувател е изключително музикалния WM8524 на шотландците от WOLFSON MICROELECTRONICS (CIRRUS LOGIC). Оптичният приемник е японски на компанията SHARP (made in Japan), който понастоящен не се произвежда и не може да бъде закупен от официалните дистрибутори, но за щастие аз имам запаси от напълно оригинални такива приемници.

 

Въпреки малките си размери, модел "BLACK SEA 3.1" притежава пълнокръвно звучене с висока резолюция. Всяка една част в устройството е подбирана на звук, така че да се постигне съвсем точен краен резултат. Устройството притежава топло и музикално звучене, като едновременно с това запазва релефни всички микродетайли от възпроизвежданото музикално произведение. Постигането на този фин баланс е изключително трудно и обикновено точно тук се провалят много подобни машини. Или "стоплят" звука до положение да замажат микродетайла (примерно този тип звук се получава при ползването на звукопрехвърлящи кондензатори ELNA SILMIC II), или изострят микродетайла, но звученето "изстива" и придобива металически привкус (като пример може да се посочи звученето на някои модерни ДАК чипове като PCM5102 в определена конфигурация). За съжаление постигането на така нужния баланс не е никак лесно начинание, изисква много проби и прослушвания на резултата-неща, които малко производители си позволяват да правят. "BLACK SEA 3.1" е създаден точно по този начин-експерименти и прослушвания, докато се настрои звука максимално прецизно.

Принципно модел "BLACK SEA 3.1" може да се ползва за работа с телевизионни и кабелни приемници, както и по-евтиния модел "BLACK SEA 3". Ако телевизорът е смарт и смятате да слушате lossless файлове като примерно FLAC, APE, WAV и др., тогава определено 3.1 е за предпочитане. Можете да ползвате 3.1 с компютри и лаптопи, които имат оптичен SPDIF изход. Може да свържете модел 3.1 към DVD плеър с оптичен изход и да прослушвате колекцията си от CD, така срещу една скромна сума ще разполагате с висококачествен звук на скъп CD плеър. И на последно място, може да се сдобиете с преобразувател USB->оптичен SPDIF или звукова карта с оптичен SPDIF и да ползвате модел 3.1 като източник на висококачествен звук. Някои дънни платки също притежават оптичен SPDIF.

Както написах и във фейсбук страницата си, когато пуснах анонс за създаването на модел 3.1, доброто звучене на това устройство не се дължи на оцветяване от хармоници. Напротив, този малък DAC постига завидно ниски изкривявания от порядъка на 0,004% THD и 0,006% IMD, при динамичен обхват близо 105dB, нещо с което не могат да се похвалят много по-скъпи машини.

Технически данни:
Входен итерфейс-SPDIF оптичен, поддържа стерео сигнал
Изходен интерфейс-стерео аналогови линейни изходи за връзка с усилвателно стъпало (Rin>10K)
Тип на приемника-DIR9001
Тип на процесора-WM8524
Дължина на думата-до 24 бита включително
Семплиращи честоти-до 96kHz включително
Изходно ниво-2,3V RMS
THD около 0,005%  IMD+N около 0,007%*
SNR > 104,5dB *
Захранване-от външен DC адаптер 9V/600mA (влиза в комплекта)
Тегло без здаптера-110гр
Габаритни размери-В-45мм, Ш-58мм, Д-70мм (включва буксите и ключетата)


*Забележка: Измерванията са направени с USB интерфейс "Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen" и софтуер RightMark Audio Analizer 6.4.5, като са най-лошия възможен вариант, тъй като включват и изкривяванията+шума на самия АЦП на измервателния интерфейс. Реално 'Черно море 3" има по-добри параметри, но дори и в този случай е очевидно, че стойностите са забележителни, особено за толкова малко и бюджетно устройство.

Крайна цена за клиенти-150лв/бр
За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).


Гаранция 12 месеца

Комплектът включва SPDIF DAC, захранващ адаптер и гаранционна карта.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев