Новите USB DAC - бюджетни убийци !!!

Публикувана на Четвъртък, 10 Октомври 2019
Представям на вашето внимание, най-новите ми разработки в сферата на USB Audio DAC устройствата. Това са двата току що влезли в серийно производство модели-ултрабюджетникът "Varna 4N" и бюджетното бижу "Varna 4M". Tези устройства бяха разработени от мен през летните месеци на тази година. Докато всички отдъхваха по планини и плажове, аз се трудих усърдно в работилницата си, оборудвах се с нова измервателна техника и създадох настоящите устройства.

USB DAC "Varna 4N" и USB DAC "Varna 4M" са бюджетни аудио източници, предназначени за аудиофили с малки финансови възможности. Запазвам традицията да предлагам сериозно звучащи аудио компоненти на съвсем минимални цени. Целта, с която бяха създадени тези две устройства, бе те да са без аналог по цена/качество в класове съответно под 100лв и под 200лв. Практически не могат да бъдат надсвирени и от няколко пъти по-скъпи компоненти на други производители. В тази статия няма да се спирам на конкретните технически характеристики на устройствата. Те могат да бъдат разгледани в съответните теми:

СТАТИЯ ЗА USB DAC "VARNA 4N"

СТАТИЯ ЗА USB DAC "VARNA 4M"

Логично е да възникне въпроса защо да се предпочете един или друг модел. Понеже двете устройства са с абсолютно еднаква функционалност и всеки ще се запита "Защо да давам повече пари за модел "М", след като върши същата работа като модел "N"?", давам по-долното сравнение:

Защо да избера USB DAC "Varna 4M" пред по-евтиния му събрат "Varna 4N" ?

1.По-съвършена схемотехника, съдържаща 5бр ultra low noise линейни стабилизатори със сложни CRC филтри, срещу 2бр с прости C-филтри в по-малкия модел.

2.Тактуване с висококачествен нискоджитърен кварцов осцилатор, захранен разделно, срещу обикновен кварцов резонатор при по-евтиния модел.

3.По-ниски изкривявания, за пример привеждам сравнително измерване на два произволни екземпляра от двата модела:

             VARNA 4M          VARNA 4N

THD        0.00239%           0.00315%

IMD+N    0.00559%           0.00766%

Посочените данни са по абсолютна стойност (виж забележката *), въпреки това ясно се вижда, че модел "Varna 4M" има 24% по-ниски нелинейни изкривявания и 27% по-ниски интермодулационни изкривявания спрямо модел "Varna 4N", благодарение на по-съвършената си схемотехника.

(*Забележка-измерванията са направени с интерфейс EMU TRACKER PRE, софтуер RMAA ver.6.4.5. Резултатите от измерванията включват в себе си шума и изкривяванията на измервателния АЦП, както и привнесените смущения по кабелните линии, поради което са възможно най-лошия вариант. Реалните резултати на устройството при лабораторно измерване с по-добра апаратура, определено ще бъдат чувствително по-добри от цитираните, особено шума и динамичния обхват.)

Като извод може да се каже следното: Модел "N" е създаден с цел да бъде максимално миниатюрен и евтин. Модел "М" е създаден с цел да извлече максимума от тази схемотехника. Клиентът си преценява кое би му свършило по-добра работа.

За поръчки звънете на 0899825933 (инж.Ивелин Йовчев) или ползвайте ФОРМАТА ЗА КОНТАКТИ.

Производител: „Прима Парти ООД” Варна, инж. И. Йовчев