Кабели в AUDIOPLATINUM

Публикувана на Понеделник, 18 Март 2019
Настоящата статия има за цел да представи артикулите в сектор "Кабели", които се предлагат от Аудиоплатинум. Освен двете вече добре познати предложения за RCA интерконектни кабели и USB кабел, добавям към колекцията и ново попълнение - цифров оптичен аудио кабел.

 

 

 

 

1.Интерконектни кабели RCA-RCA (комплект за ляв и десен канал)  

Аудио кабели за междублокова сигнална връзка, терминирани с RCA конектори. Изработени са с посребрен меден проводник на американската компания Alpha Wire. Медното жило е от материал OFC (oxygen free copper - безкислородна мед), което е покрито със сребърен слой. Изолацията е от PTFE (политетрафлуороетилен) или тефлон, ако ползваме лицензното наименование на фирмата DuPont (патентовано още през 1941г от французите). Проводникът е сертифициран за военна употреба по стандарт на NATO и може да се употребява в най-отговорни устройства и авио-космическа апаратура. Изолацията е сертифицирана за напрежение до 600V и температура до 200 градуса Целзий.

   RCA терминалите са с позлатени контактни повърхности, произведени от компанията Neutric.

   Спойките са изпълнени с немски безоловен тинол, съдържащ 3% сребро, 0.5% мед и 96.5% калай. Производителят на тинола твърди, че спойката с него има 5% по-ниско съпротивление, спрямо еквивалентна спойка, изпълнена с обикновен, не съдържащ сребро тинол.

   Кожухът е изработен от PVC тръбичка с черен цвят.

   Кабелите са с указана ПОСОКА ! При изработката им се следи строго за посоката на жилата, последните се режат от една и съща макара с проводник и не се комбинират с проводници от друга макара. Всеки от двата кабела (ляв или десен канал) е терминиран с RCA конектори, обозначени с различни по цвят пръстени. Примерно в единия край конектора е с червен пръстен, в срещуположния край конектора е с черен пръстен. При свързване, трябва да се съблюдава конекторите с едноцветни пръстени, да бъдат от една и съща страна (примерно червените към източника, черните към усилвателя или обратно).

   Кабелите НЕ СА ЕКРАНИРАНИ ! Благодарение на това имат изключително нисък собствен паразитен капацитет-около 55pF реално измерени. Това е общ паразитен капацитет, заедно с монтираните терминали. За сравнение, само 1m проводник за студийни интерконекти на японската фирма Mogami, има паразитен капацитет от порядъка на 130pF (без монтирани терминали). Теоретично е възможо неекранирания кабел да внесе смущения в аудиоапаратурата. Практически никога не съм наблюдавал такива смущения, причинени от липса на екран на кабелите. За сметка на това ползите за звука са много ясно изразени. ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ЕКРАН, КАБЕЛЪТ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА МАЛОСИГНАЛНИ ПРЕНОСИ, ПРИМЕРНО ВРЪЗКА ГРАМОФОН - RIAA ПРЕДУСИЛВАТЕЛ. Подходящ е за употреба със сравнително високи нива на сигнала като връзки DAC-усилвател, магнетофон (дек)-усилвател, CD плеър-усилвател, тунер-усилвател, предусилвател-крайно стъпало и прочие, където амплитудите на сигнала са около и над 1V.

   Дължината на кабелите е около 1m (проводникът се реже с дължина 1m, а кабелът се получава малко по-дълъг, заради дължината на конекторите). По поръчка може да се изработят с различна от указаната дължина.

   Кабелите оказват съществено влияние на звука на аудиосистемата. Употребата им дава много чист и отворен звук, особено във високия спектър на средните честоти и високите честоти. Това се дължи на ниските им паразитни параметри и сребърното покритие на жилата-сигналът проявява т.нар. "skin ефект" при високи честоти, като се провежда от повърхността на проводника, където именно е сребърния слой. А не е тайна, че среброто е най-добрият проводник сред металите (при нормални условия). Кабелите са особено подходящи за "тъмно" звучащи системи, NOS DAC, лампови усилватели и др. Не са подходящи за системи, склонни към изсветляване на звука и металически оттенъци в звученето, тъй като подчертават дефектите в звука на такива уредби. Работят идеално с всички предлагани на сайта аудио устройства.

   Цена - 77лв  59лв/комплект (за дължина на кабелите 2х1m). За поръчки, моля, ползвайте формата за контакти КЛИКНИ ТУК или звънете на 0899825933 (инж.И.Йовчев).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.USB кабели за връзка USB DAC - усилвател

Налични са 3 модела USB кабели-бюджетен, среден и висок клас. За да ги разгледате подробно, моля, клинкнете на СЛЕДНИЯ ЛИНК.

     

 

3.Оптичен аудио кабел за връзка между цифрови аудио устройства

Кабелът е производство на компанията HAMA. Предназначен е за висококачествена връзка по оптичен сигнал между цифрови аудио устройства-примерно CD транспорт и SPDIF DAC, телевизор с SPDIF оптичен аудио изход и SPIDF DAC и др. Кабелът е от висок клас, с метални корпуси на оптичните конектори и еластичност на световода. Покрит е с оплетка тип "змийска кожа". Обозначен е с 5 звезди за качество. Дължината му е 1.5m. Комбинира се отлично с предлаганите на този сайт SPDIF DAC от моделна линия "Черно море".

Цена 25лв/бр. За поръчки, моля, ползвайте формата за контакти КЛИКНИ ТУК или звънете на 0899825933 (инж.И.Йовчев).