Новото комбинирано устройство USB DAC+слушалков усилвател "VARNA 4H"

Публикувана на Сряда, 03 Януари 2018

Представям на вашето внимание своя нов модел USB Combo Device, носещ наименованието „VARNA 4H”. Това е комбинирано устройство, което съдържа в себе си USB Audio DAC и усилвател за слушалки, в корпус, който е с почти същите габарити като на моделите от линия 4 (само 8mm по-широк). Както се подразбира от името на модела, устройството е базирано на доказаната вече архитектура на всички модели 4 и 5, а именно USB приемник на BurrBrown PCM2706 и цифро-аналогов преобразувател на WOLFSON WM8524.

Приемникът е абсолютно безпроблемен и надежден при работа с всякакъв вид компютърни устройства. Цифро-аналоговият преобразувател WM8524 е известен с високото си звуково качество, работейки без декуплиращи кондензатори в изходите си. Добавеният усилвател за слушалки е базиран на интегрална схема MAX9722A и също не съдържа декуплиращи кондензатори в сигналния си път-нито на входа, нито на изхода. Въпреки че основната архитектура е добре позната и изпитана многократно, устройството е изцяло ново, проектирано от нулата, като за неговото създаване съм ползвал цялата база знания и опит, придобити във времето. Промените и оптимизациите по платката са изключително много. Хардуерно е изключена функцията DAC и слушалков буфер на приемника PCM2706. Това опростява много функциите му и ги свежда само до интерфейсен преобразувател, от което качеството на работа на чипа се повишава осезаемо. От своя страна, слушалковият тракт работи само с висококачествен сигнал от DAC-чипа WOLFSON WM8524.

Модел „VARNA 4H” е проектиран за получаване на максимално възможно звуково качество при наложени ограничения откъм габарити и цена. Захранва се изцяло от USB порта на устройството, към което е свързан (компютър/лаптоп/таблет/телефон и др.) и не изисква допълнителни външни захранвания. Поради малките си габарити и тегло е изключително лесно преносим. Има два режима на работа, които се избират посредством превключвателя на предния панел. Режим „Line Outputs” извежда сигнала директно от цифро-аналоговия преобразувател (DAC) на линейните изходи, които са тип RCA (чинч), небалансирани. В този режим усилвателят за слушалки е изключен и не консумира никаква енергия. Вторият режим е обозначен като „Headphones”. При работа на устройството в този режим, сигналът от DAC се превключва към вградения усилвател за слушалки и се подава захранване към усилвателната част. Задейства се 6,3mm изход за слушалки. Потенциометърът за регулиране на нивото работи само в режим „Headphones” и не може да се ползва за линейния изход. Това е направено така, за да не деградира качеството на сигнала от DAC, преминавайки през допълнителен компонент в сигналната верига. При работа на слушалковия усилвател, сигнал върху изходите RCA не се подава, т.е. двата режима на работа на устройството са взаимно изключващи се.

Традиционно „VARNA 4H” е изграден само от оригинални и качествени компоненти. Използват се електролитни кондензатори NICHICON от аудио грейд серия FW. Сигналното реле е сконтакти от сребърна сплав и е на марката FUJITSU TAKAMISAWA (Japan). Потенциометърът за регулиране на усилването е марка BOURNS. Корпусът е познатият 12mm фрезован MDF, тапициран с черна кожа за автотапицерии.

Звученето-типично за този ЦАП на WOLFSON музикално звучене, с прекрасен микродетайл, без натрапчивост, предизвикващо желание за още и още слушане на хубава музика.

 

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ НА USB Combo Device "VARNA 4H":
Дължина на думата -16bit
Семплираща честота -32kHz/44.1kHz/48kHz
Тип на процесора -Приемник BurrBrown (Texas Instruments) PCM2706/7 и DAC Wolfson WM8524
Изходно ниво на линейния изход - 2,1V RMS
THD+N на линейния изход - -89dB при -1dBFS
SNR на линейния изход >96db
Тип на слушалковия усилвател – Maxim MAX9722A
Допустим товарен импеданс на слушалковия изход – минимум 16 Ома
Изходна мощност на слушалковия усилвател – 70mW/16ohm, 130mW/32ohm, 80mW/50ohm, 70mW/62ohm
THD+N на слушалковия изход – 0,009% при 125mW/32ohm/1kHz
SNR на слушалковия изход – 100dB при 32ohm/20mW/22Hz-22kHz
Входен интерфейс - USB 1.1
Изходни интерфейси - линеен изход RCA; 6,3mm букса за слушалки.
Захранване - от USB порта на компютъра
Корпус - масивна, антирезонансна кутия от 12mm MDF, тапицирана с черна кожа за автотапицерии, винтово захванати пластмасови крачета, омекотени с кече.
Габарити:
Височина-56mm; Ширина-98mm; Дължина (с порта, буксите и потенциометъра)-118mm
Тегло: 323гр

Крайна цена към клиенти - 220лв/бр
Гаранция 12 месеца

Комплектът включва USB DAC, гаранционна карта, листовка с описание и инструкции за експлоатация.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев
За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).

Допълнителни аксесоари:

1. Интерконектен кабел RCA-RCA (чинч-чинч) за връзка ДАК-усилвател, изработен ръчно от мен, с посребрен OFC (oxygen free copper-безкислородна мед) проводник на американската компания ALPHA WIRE и терминиран с позлатени накрайници NEUTRIK REAN. За сглобяването е използван немски безоловен припой, с 3% съдържание на сребро, който според производителя гарантира 2% по-добра проводимост на спойката. Кабелът е с много прецизен тонален баланс и отворено звучене. Не е екраниран, поради което паразитния му капацитет е под 70pF/m. Липсата на екран теоретично би могла да създаде проблеми със смущения в някои системи. Практически никога не съм имал подобни грижи, въпреки че интерконектите ми са точно такива и минават в близост до множество захранващи кабели. Внимание, кабелът е с посока ! Инструкции за свързването-при закупуване.

Цена 77лв/комплект (дължина на кабелите 1m)

 

2.USB кабели за връзка на USB DAC с компютър/лаптоп

Налични са 3 модела USB кабели-бюджетен, среден и висок клас. За повече информация, моля, кликнете на СЛЕДНИЯ ЛИНК.

автор: инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa