Новият усилвател STAK-2

Публикувана на Четвъртък, 31 Август 2017

Усилвател STAK-2 с интегрална схема LM1875.  Убеден съм, че това е най-доброто, което съм правил и изобщо слушал с LM1875.

Усилвателят STAK-2 е наследник на STAK и притежава всички негови преимущества. Разликите са в изцяло промененото захранване. STAK-2 ползва модерни ULTRA SOFT RECOVERY бързи диоди (HEXFRED), в съчетание с AUDIO GRADE филтърни кондензатори. Основното му предимство е в липсата на прехвърлящи кондензатори в сигналния път (DC-coupled). Това означава, че всеки постояннотоков офсет на входа се усилва по коефициента на усилване на стъпалата.

Второто голямо предимство е премахването на електролитния кондензатор в обратната връзка. Той участва пряко в сигналния път и елиминирането му се чува ясно. Липсата на кондензатор в ООВ води до наличие на постояннотоков офсет в изхода, но това е по-малкия проблем в случая. Самият офсет е под 50mV и е практически нищожен. Примерно Род Елиът казва, че до 100mV изходен офсет е напълно приемлив. Точно поради наличието на офсет, схемата работи задължително със защита по постоянен ток в изхода. На снимката това е платката със синьото реле. Защитата е базирана на доказаният чип uPC1237HA и сработва при детекция на офсет по-голям от +-60mV. Така че усилвателя остава винаги напълно безопасен за озвучителните тела.

Третото подобрение е в оптимизацията на сигналните линии. Както се вижда на снимката, двете платки вдясно (стъпалата) са минитюаризирани пределно. Сигналните пътища са скъсени максимално. Самата обратна връзка е вече с дължина само няколко милиметра, колкото е дълъг резистора за ООВ. Той вече е монтиран непосредствено зад крачетата на чипа и се запоява на площадките на самите изводи. Освен това Бушеро-веригата, която има за цел да обере смущенията от изходната част+кабелите за тонколоните (всичко това действа като антена и лови всякакви боклуци от ефира) е разположена непосредствено до изходния пин на чипа, като препятства попадането на споменатите смущения в обратната връзка и тяхното усилване от интегралната схема.

Четвъртото подобрение е най-голямото и е свързано с изцяло новото захранване, за което вече писах.

Отново са взети специални мерки са туширане в зародиш на всички опити на чиповете в стъпалата да осцилират. Ето защо този усилвател има прекрасни, кристални високи честоти.

Печатните платки са фабрично изработени. Стъпалата и захранването са изпълнени с удвоена дебелина на медния проводящ слой-70um (вместо стандартните 35um).

За продажба се предлагат-платка захранване, платка защита на озвучителни тела и две платки усилвателни стъпала (както е показано на по-долните снимки). Модулите са сглобени лично от мен и идват с пълни инструкции по окабеляването, принципна схема и схема за подвързване на защитата.

Крайна цена към клиент за комплекта платки - 128лв

Производител "Прима Парти" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351.

За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).