Подобрен USB DAC модел "VARNA 5.1"

Публикувана на Четвъртък, 15 Декември 2016

Съвсем предколедно излезе новата подобрена версия на най-добрия ми сериен модел USB DAC за момента, а именно "VARNA 5.1". Под познатия дизайн на корпуса се крие изцяло ново захранване. Какво и как точно е променено, ще разберете в следващите редове.

Това е познатият "VARNA 5" (подробности за модела има по-надолу в статията), снабден с нов тип захранващ блок по разработената от мен схема PSEUDO KENOTRONЕ, имитиращ действието на лампов захранващ блок с кенотронен изправител. Кутията е с финиш дъб, тиково масло и вакса на основа пчелен восък. Има леко винтидж излъчване, което много ми се нрави, въпреки че вътре е последна дума на техниката в аспект собствени разработки. Има много схемотехнически хитрости и решения, които съм вложил, но ще запазя в тайна, тъй като продукта е комерсиален.
Един мой клиент, притежаващ "VARNA 5", ми обърна внимание на начина, по който DAC-а възпроизвежда цигулките. За това вчера специално подбрах няколко качествени записа с цигулка и тествах наблюденията на клиента ми. Потвърждавам, че "VARNA 5" възпроизвежда потресаващо добре цигулка-един труден тест. Посредственият DAC прави цигулката изтънена и смешна. Добрият DAC трябва да я възпроизведе плътно и наситено, но без да прекали, така че цигулката да зазвучи като виолончело. "VARNA 5" показа много добър баланс с пълнокръвно звучащи цигулки, без да "пресолява манджата" и да забива в другата крайност, където е изкуствено "удебеления" звук. Разбирам защо клиента ми е толкова впечатлен. Просто ЦАП-овете на WOLFSON седят най-близко по звучене до моя абсолютен фаворит TDA1541A на Филипс.
И накрая да завърша с добрата новина:

Цената* остава непроменена-529лв (за матов финиш с тиково масло и пчелно-восъчна вакса върху фурнира).

Цена*за финиш пиано лак върху фурнира-639лв с ДДС (само по поръчка, след заплащане на капаро, срок за израбтка-1месец)

*цените са крайни към клиент

Гаранция 12 месеца

Комплектът включва USB DAC, захранващ кабел, гаранционна карта, листовка с описание и инструкции за експлоатация, касов бон/фактура.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев

За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).

 

Изглед с матов финиш на фурнира (тиково масло и пчелно-восъчна вакса):

 

Изглед във финиш "пиано лак" на фурнира (изработва се само по поръчка, виж по-нагоре):

Какво представлява в подробности модел "VARNA 5.1" ?

По същество, това е силно подобрена версия на "VARNA 4", в която са премахнати всичките недостатъци на предшественика. Цифро-аналоговият преобразувател е отлично звучащия WM8524 на англичаните от WOLFSON MICROELECTRONIC. Този чип се отличава с натурален звук, перфектна триизмерност на сцената и чудесен детайл. Естествено аз съм помогнал на WM8524 да разкрие целия си потенциал, като съм го обградил с качествена "гарнитура".

Ето и някои от основните подобрения в модела:

1.Край на импулсните захранвания ! "VARNA 5.1" ползва две напълно независими линейно-стабилизирани външни захранвания, по едно за цифровата и аналоговата част.
2.Всички керамични кондензатори са премахнати и са заменени с аудио серия FW електролитни на NICHICON. Вследствие на това върху платката настава стълпотворение от качествени електролитни кондензатори-цели 12 броя, срещу 5бр при "VARNA 4".
3. Таймингът сега е поверен на нискоджитърен корейски кварцов осцилатор, с гарантиран джитър под 1ps на фирмата ABRACON. Това води до чувствително орелефяване на звуковата картина. Самият осцилатор е захранен самостоятелно със собствен престабилизатор и RC-филтър.
4.Разводката на масите е изцяло нова и много прецизно изпълнена, тя е вече от цели три независими клона и разделя цифровата от аналоговата маси, като предотвратява проникването на смущения от едната към другата.
5.USB приемникът е доказания с абсолютно безпроблемната си работа чип на BURR BROWN PCM2706/07. В този вариант обаче е хардуерно изключен слушалковия му изход. Чипът вече не се ползва като DAC, а само като цифров интерфейсен преобразувател. Това опростяване на функцията му съвсем естествено повишава качеството на работа на чипа.
6.Платките са монтирани на масивна плоча от 12mm MDF. Това съществено редуцира вибрациите.
7.Лят USB конектор на марката AMPHENOL и лети RCA изходни терминали с 24k златно покритие.
8.Изцяло нов дизайн на корпуса, с използване на прахово боядисан алуминий и дървен фурнир. Дебелостенна кутия тип "сандвич" от фрезовани MDF плоскости.

Модел "VARNA 5.1" съдържа и почти всички предимства на предшественика си модел "VARNA 4":

1. Пълно галванично разделяне от компютъра, което елиминира всички затворени контури по маса и привнесените смущения. Това е много ценно за дисководещи и озвучители, тъй като ДАК-а е галванична бариера и отпада изискването за включване на компютъра в общ контакт с останалата част от озвучителната система.
2. Високо изходно ниво на сигнала от линейните изходи-2,1Vrms.
3.Изходният RC-филтър е реализиран вече с подобаващо висококачествени елементи-резистори на японската компания KOA SPEER (която произвежда аудиофилската марка резистори KIWAME-любими по звучене на моя милост) и фолийни кондензатори КЕМЕТ серия ММК (бивши RIFA).

Корпусът е достъпен в два вида финиш-пиано лак на фурнира и мат на фурнира. При варианта с пиано лак се ползва авто-лак, нанесен на 12 ръце с междинно шлайфане на слоевете. При варианта мат се ползва тиково масло, с последваща обработка с вакса за дърво на основата на печелен восък.

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ НА USB DAC "VARNA 5.1":
Дължина на думата -16bit
Семплираща честота -32kHz/44.1kHz/48kHz
Тип на процесора -BurrBrown, Texas Instruments, PCM2706/7 за USB приемник и WOLFSON WM8524 за DAC
Изходно ниво на линейния изход - 2,1V RMS
THD+N на линейния изход- -89dB при -1dBFS
SNR на линейния изход - 106dB
Входен интерфейс - USB 1.1
Изходни интерфейси - линеен изход RCA
Захранване - от USB порта и от независими външни захранвания. Изисква включване към електрическа мрежа 230V/50Hz.
Корпус - масивна, антирезонансна кутия от фрезован 12mm MDF, дървесен фурнир, алуминиеви капаци, метални крачета с мека основа.
Габарити:
Височина-90mm; Ширина-250mm; Дълбочина (с порта и буксите)-270mm
Тегло: 2,9kg

Звученето на "VARNA 5.1" е доста по-музикално. Остротата, която винаги внасят импулсните захранвания, вече е минало. Чистите линейни захранвания дават възможност на WOLFSON чипа да отвори потенциала си. Сцената е забележителна по ширина и дълбочина, дори се мери по обем със сцената на старите мултибитови ДАК-ове. Много бях впечатлен от лекотата, с която "VARNA 5.1" рисува холографска картина на музикантите по сцената. Като се има предвид, че "VARNA 4" се саморазправя безжалостно с TEAC-ове, ARCAM-и и DENON-и за по 700-900лв (лично пред мен смаза един ARCAM irDAC и го направи да изглежда жалък), то "VARNA 5.1" съвсем без проблеми може да разплаче собственици на машини за четирицифрени суми. Особено като се има предвид цената на този модел.

 

Допълнителни аксесоари:

1. Интерконектен кабел RCA-RCA (чинч-чинч) за връзка ДАК-усилвател, изработен ръчно от мен, с посребрен OFC (oxygen free copper-безкислородна мед) проводник на американската компания ALPHA WIRE и терминиран с позлатени накрайници NEUTRIK REAN. За сглобяването е използван немски безоловен припой, с 3% съдържание на сребро, който според производителя гарантира 2% по-добра проводимост на спойката. Кабелът е с много прецизен тонален баланс и отворено звучене. Не е екраниран, поради което паразитния му капацитет е под 70pF/m. Липсата на екран теоретично би могла да създаде проблеми със смущения в някои системи. Практически никога не съм имал подобни грижи, въпреки че интерконектите ми са точно такива и минават в близост до множество захранващи кабели. Внимание, кабелът е с посока ! Инструкции за свързването-при закупуване.

Цена 77лв/комплект (дължина на кабелите 1m)

За клиенти от Варна, стоките може да се закупят лично в работилницата ми. За клиенти от други населени места доставка с куриери Еконт, наложен платеж и опция "Проверка преди заплащане". Всички транспортни разходи са за сметка на клиента. За връзка (инж.Ивелин Йовчев) тел.0899825933.

автор: инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa