Новият USB DAC "ВАРНА IV" - описание, допълнителни аксесоари и как да си го закупим

Публикувана на Петък, 01 Май 2015

Много успешният USB DAC "VARNA III" изживя бързо своя земен път. Кратък, но бурен живот, белязал цяло едно ново направление в моделната линия на преносимите ми USB DAC-ове. "VARNA III" съдържаше множество радикално нови схемотехнически решения. Лично аз си оставям две бройки за лично ползване в професионалната ми дейност, тъй като този модел има много подходящ презенс в басовите и високите честоти, който пасва идеално на професионалната ми озвучителна апаратура.

 

Но да минем към наследника. Той трябваше да се казва "VARNA IIIA". После се замислих защо да не е "VARNA 3.1". Накрая, като чух крайния продукт и разбрах, че това е качествено нов USB DAC. За това си заслужава следващата моделна номерация или "VARNA IV". Всъщност печатната платка е идентична като габарити и разположение на изводите. Кутиите ще са абсолютно същите. Но на самата платка нещата са много различни. Защо ли? Защото "VARNA IV" е правен преди всичко с идеята да се извлече по-добър звук в сравнение с предния модел. Той притежава всички толкова ценни и иновативни придобивки на тройката, но е качествено ново ниво. Какви са конкретно разликите:

1. Сигналът на линейните изходи се получава от WM8524 на WOLFSON (при "VARNA III" това беше PCM5100 на BURR BROWN). Улфсънските ДАК-ове винаги са притежавали страхотна музикалност. Този не е изключение. Това се чува веднага, още от първите звуци на просвирената музика през този чип.

2. Употреба само на маркови електролитни кондензатори на японската компания NICHICON. За аналоговата част се ползват аудио-грайд сериите FW и KA. За цифровата част в употреба влиза ultra low ESR серията HD. Всичко е доставено директно от официалния дистрибутор на NICHICON - компанията MOUSER. Няма претапицирани китайски ментаци от и-бей за жълти стотинки. Употребените кондензатори имат сериозни цени, но гарантират високо качество.

3. Изцяло нова топология на масата. Тя вече се състои от ТРИ независими клона, които се свързват само в една точка до чипа. Как точно е реализирана, това е конструкторска тайна. Но резултата е ясно чуваем.

4. Изходният RC-филтър е реализиран вече с подобаващо висококачествени елементи-резистори на японската компания KOA SPEER (която произвежда аудиофилската марка резистори KIWAME-любими по звучене на моя милост) и фолийни кондензатори КЕМЕТ серия ММК (бивши RIFA). 


Как горните точки повлияват звученето ? Нали точно за това се борим, за по-добър звук. Понеже напоследък се претоварвам от слушане, за оценка на новия модел не разчитах само на собствените си уши. Проведох независими прослушвания с няколко различни аудиофили, все опитни в областта, с трениран слух. Разчитах изцяло на тяхната оценка. За щастие, оценките им съвпадат точно с това, което чувам и аз. За да е коректно сравнението, преди да им пусна "VARNA IV", прослушваха отново стария модел "VARNA III". И благодарение на това веднага ми даваха адекватни изводи за разликите в звука. При просвирване на "VARNA IV", всички до един реагираха по един и същ начин с думите "Еееее, това е съвсем друго нещо". За мен това е много показателна реакция, даваща измерение на големината на разликите в звученето между двата модела. Кое ги караше да кажат това ? Още с първите акорди се разбира, че четворката е чувствително по-музикален и приятен за слуха.  WOLFSON винаги правят музикално звучащи чипове. Дори има мнения в Интернет, че един от върховите им модели WМ8742 седи много близо по този параметър до абсолютния шампион по музикалност за всички времена- класиката в жанра PHILIPS TDA1541/А (моят любимец всъщност). Вторият аспект, който отличава "VARNA IV" от предходния модел е усещането за сцена. WOLFSON-ският чип рисува доста по-широко музикалната си картина. Тук РСМ5100 губи осезаемо. Не, че няма сцена, но WМ8524 e чувствително по-ефирен и отворен в пространството. Третото направление е по-изчистения фокус на инструментите и вокалите. Те се локализират по-прецизно и създават по-добре изразена триизмерност на картината. Като цяло, новият модел "VARNA IV" звучи чуствително по-нбатурално, въпреки че отново е предназначен главно за професионално озвучаване и приложения изискващи лесно пренасяне. Или просто да замени вградената карта на лаптопа Ви. Той определено свири по-добре от нея.

 

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ НА USB DAC "VARNA IV":
Дължина на думата -16bit
Семплираща честота -32kHz/44.1kHz/48kHz
Тип на процесора -BurrBrown, Texas Instruments, PCM2706/7 за слушалковия изход и WOLFSON WM8524 за линейния изход
Изходно ниво на линейния изход - 2,1V RMS
THD+N на линейния изход- -89dB при -1dBFS
SNR на линейния изход - 106dB
THD+N с товар 32Ohm на слушалковия изход- 0,025%
Изходна мощност при товар 32Ohm на слушалковия изход -12mW
SNR на слушалковия изход - 98dB
Входен интерфейс - USB 1.1
Изходни интерфейси - линеен изход RCA; 3,5mm букса за слушалки. И двата изхода могат да работят едновременно, без това да влияе на правилната работа на устройството.
Захранване - от USB порта на компютъра
Габарити:
Височина-55mm; Ширина-90mm; Дълбочина (с порта и буксите)-117mm
Тегло: 320гр  


ОСНОВНИ ПРЕИМУЩЕСТВА:
1. Пълно галванично разделяне от компютъра (включително и по маса !!!), което елиминира всички затворени контури по маса и привнесените смущения. Това е много ценно за дисководещи и озвучители, тъй като ДАК-а е галванична бариера и отпада изискването за включване на компютъра в общ контакт с останалата част от озвучителната система.  
2. Високо изходно ниво на сигнала от линейните изходи-2,1Vrms, което пълни идеално пултовете и няма нужда от компенсация с гейновете (които шумят, както знае всеки колега).  
3. Захранва се по USB шината и няма нужда от външно захранване-страхотно удобство, не разнасяш адаптери и захранвания, пестиш място и тегло. Който носи озвучителна техника по мероприятия, знае за какво става дума.  
4. USB приемника е доказания с абсолютно безпроблемната си работа PCM2706/7. Няма нужда от инсталация на никакви драйвери с масовите операционни системи-включваш и се разпознава веднага.  
5. Линейните изходи ползват DAC на английската компания WOLFSON, а именно модела им WM8524. Тези изходи са директни от буфера на чипа и няма декуплиращи кондензатори в сигналния път. Това повишава значително качеството на звука.  
6. Захранването е осъществено с цели7бр независими свръхнискошумящи стабилизатори на фирмата MICROCHIP, като всички вградени стабилизатори в чиповете са хардуерно изключени.  
7. Масивна антирезонансна кутия от 12мм MDF, тапицирана с черна, износоустойчива кожа за автотапицерии.  
8. Високо качество на звука от линейния изход. Разликата в качеството с вградената карта на лаптопа ми (SONY VAYO) е толкова голяма, че се чува ясно и на професионална озвучителна система.  

 

Крайна цена към клиенти - 190лв/бр

Гаранция 12 месеца

Комплектът включва USB DAC, гаранционна карта, листовка с описание и инструкции за експлоатация.

Производител: "ПРИМА ПАРТИ" ООД, гр.Варна, ЕИК:200670351, МОЛ: инж.Ивелин Йовчев


За въпроси и поръчки звънете на 0899825933 (инж.Йовчев).

 

Допълнителни аксесоари:

1. Интерконектен кабел RCA-RCA (чинч-чинч) за връзка ДАК-усилвател, изработен ръчно от мен, с посребрен OFC (oxygen free copper-безкислородна мед) проводник на американската компания ALPHA WIRE и терминиран с позлатени накрайници NEUTRIK REAN. За сглобяването е използван немски безоловен припой, с 3% съдържание на сребро, който според производителя гарантира 2% по-добра проводимост на спойката. Кабелът е с много прецизен тонален баланс и отворено звучене. Не е екраниран, поради което паразитния му капацитет е под 70pF/m. Липсата на екран теоретично би могла да създаде проблеми със смущения в някои системи. Практически никога не съм имал подобни грижи, въпреки че интерконектите ми са точно такива и минават в близост до множество захранващи кабели. Внимание, кабелът е с посока ! Инструкции за свързването-при закупуване.

Цена 69лв/комплект (дължина на кабелите 1m)

автор: инж.Ивелин Йовчев a.k.a. djpopa